WMD Hosting

PočetnaSvijet automobilaCITROËN DS4, PROŠIRENE…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Svijet automobila

CITROËN DS4, PROŠIRENE SPOSOBNOSTi

Objavljeno: 31.08.2010.

CITROËN DS4 mijenja postojeća poimanja automobila, nudeći snažni stil, dizajn, osjećaj u vožnji i eleganciju. To je moćan automobil s povećanom sposobnošću da udovolji brojnim zahtjevima korisnika, a da istodobno, bude još privlačniji i dinamičniji.

- Jedinstveni dizajn
CITROËN DS4
CITROËN DS4 se ograđuje od postavljenih standarda različitih automobilskih segmenata kako bi ponudio iznenađujuću kombinaciju. Njegove nove linije pomiruju dinamičnost i ekskluzivnost s kompaktnošću i višenamjenskim karakteristikama. Umjereno dug (4,27 m), lagano povišen i zategnutih linija, CITROËN DS4 svojim stilom odmah nagovještava novi doživljaj u vožnji.

- Nova vizija automobilske dinamičnosti

Dinamičan i ekskluzivan, CITROËN DS4 zaista nudi novi doživljaj vožnje koji pruža još veći užitak.
Ovo novo iskustvo prvenstveno će doživjeti vozač zahvaljujući vozačkom sjedalu dizajniranom po mjeri, koje mu, panoramsko vjetrobransko staklo, pruža neuobičajenu viziju okoline u kojoj se kreće. Nudeći ponašanje na cesti u skladu sa svojim stilom, CITROËN DS4 obećava jedinstveno kretanje na cesti, koje poziva na bijeg u nepoznato.

- Odgovor na izazov: udružiti kreativnost, dinamičnost i ekskluzivnost s višenamjenskim karakteristikama
CITROËN DS4
S dužinom od 4,27 m, širinom od 1,81 m i visinom od 1,53 m, CITROËN DS4 je neosporno kompaktno vozilo. Naime, ono ispunjava obećanje koje više nalikuje na izazov : uvesti polivalentnost i korisnu opremu u njegovu dinamičnu siluetu. Na koji način? Tri prava sjedala straga, kojima je lako pristupiti kroz savršeno stilski integrirana vrata, iznimno velik prtljažnik i brojnim pretinci…

- Neosporna profinjenost

CITROËN DS4 prirodno izaziva poštovanje dostojanstvenom pojavom vozila. Kožna sjedala od najfinije kože, osvjetljenje kabine sprijeda i straga te kromirani detalji, sve je dorađeno do najsitnijeg detalja kako bi se zajamčio sklad čitavog vozila i naglasio njegov status, vanjštinom kao i unutrašnjošću

JEDINSTVENOST I PRIVLAČNOST LINIJE DS

Jedinstvena silueta

Istinski stilski dragulj, CITROËN DS4 je nadahnut najprivlačnijim i najpoželjnijim stvarima koje nas okružuju kako bi ponudio novi automobilski koncept. Odvažno spaja stilska obilježja koja su, do sada, bila potpuno oprečna. Marc Pinson, dizajner zadužen za projekt izjavio je: « ponovna interpretacija stilskih obilježja je ključ koji otvara nove perspektive, donosi konkretne i iznenađujuće odgovore na mobilnost koju pruža automobil ».
CITROËN DS4
Od prvog pogleda na prednji dio, CITROËN DS4 potvrđuje svoju pripadnost DS liniji. Istaknutost chevrona na masci, postavljanje loga DS na poklopac motora, disperzija svjetla vidljiva danju i noću daju mu ekskluzivni izgled. Linije bočnih stranica, na kojima se ističe kromirani obrub dodatno zatamnjenih bočnih stakala su naglašene impozantnim blatobranima pod kojima se nalaze veliki kotači – do 19”. One se nastavljaju na zategnute linije krova koje završavaju aerodinamičnim spojlerom koji dodatno naglašava dinamičnost vozila.
Stražnji kraj CITROËN DS4 savršeno utjelovljuje ekskluzivna obilježja vozila. Istodobno kompaktan i zategnutih linija, poštuje obećanje o ekskluzivnosti DS linije. Na primjer: kromirani detalj na donjem dijelu odbojnika i vodoravno postavljena svjetla, upaljena danju kao i noću, s inovativnim efektom bumeranga.

Unutrašnjost dizajnirana po mjeri

CITROËN DS4
Poput vanjskog dijela, i unutrašnjost vozila CITROËN DS4 odiše snagom, dinamičnošću i profinjenošću : mjesto vozača sjedalo je obujmljujuće, a kromirani brojači kao da izviru iz armaturne ploče. Armaturna ploča je oblikovana poput skulpture s iznimno kvalitetnom obradom, naročito zahvaljujući korištenju materijala mekanog na dodir (slush) koji naglašava osobnost vozila. Kabinom dominira panoramsko vjetrobransko staklo koje se nastavlja na zatamnjeni krov, stvarajući svjetlosni kontrast u unutrašnjosti vozila.
CITROËN DS4 je opremljen panoramskim vjetrobranskim staklom koje nudi veću vidljivost prema gore za 45°.

Zahvaljujući blagoj povišenosti vozila, vidljivost je povećana kako bi postala dinamična i učinkovita vožnja u ponekad kaotičnoj urbanoj sredini. Nudi zapanjujuće iskustvo za sva osjetila: panoramsko staklo vozila CITROËN DS4 uz prigušenu svjetlost oplemenjuje svaku boju i svaki materijal u unutrašnjosti. Vozač kao i suvozač raspolažu zasebnim krutim zaslonima u kojima se nalaze preklopiva sjenila za sunce za još veću udobnost.
Profinjenost, vidljiva kvaliteta i bogatstvo detalja bile su stilske odrednice svakog elementa u unutrašnjosti. Kupac vozila CITROËN DS4 može odabrati između pet kombinacija kože kako bi personalizirao sjedala automobila a neke od tih kombinacija mogu biti i dvobojne. U najekskluzivnijoj izvedbi, CITROËN DS4 je opremljen kožom vrhunske kvalitete na armaturnoj ploči i oblogama vrata te na prednjim sjedalima u stilu karika narukvice. Središnji dio sjedala zaista i podsjeća na karike narukvice sata dok prošivi na rubovima sjedala naglašavaju zategnute linije i robusnost.

Korištenje kroma na obrubima brojčanika, instrument ploče i mjenjača brzina ili na određenim komandama na središnjoj konzoli daje između ostalog, dodatnu notu luksuza. Briga o detaljima u kabini definitivno pozicionira CITROËN DS4 u ekskluzivni i dinamični svijet. To dokazuju papučica od aluminija, kožne obloge vrata i osvjetljenje unutrašnjosti.

DINAMIČNOST I NASLIJEĐENA AGILNOST

CITROËN DS4 nudi novi doživljaj dinamičnosti. Njegova povišena, kompaktna karoserija dinamičnih linija to prva dokazuje. Doživljaj vožnje je u potpunom skladu s obećanjima koje nudi stil vanjskog dijela vozila.
CITROËN DS4
Nova vizija automobilske dinamičnosti

Ponašanje na cesti vozila CITROËN DS4 odgovara dojmu okretnosti i stabilnosti koje vozilo ostavlja na prvi pogled.
Na vozilu CITROËN DS4 dana je prednost dinamičnoj vožnji, za kupce u potrazi za snažnim osjećajima u vožnji. Jérémie Maestracci, voditelj projekta CITROËN DS4, o tome kaže: « Željeli smo apsolutno postići da vozač osjeća cestu pod vrhovima prstiju kako bi doživio to jedinstveno ponašanje na cesti ».
CITROËN DS4 ostavlja dojam « zalijepljenosti » za cestu te pruža osjećaj potpune sigurnosti u svim prilikama. Opremljen je prednjim ovjesom pseudo-McPherson, stražnjim ovjesom s deformirajućom osovinom i hidrauličnim upravljačem s elektro pumpom, provjerenim rješenjima savršeno prilagođenima karakteristikama vozila. Isto vrijedi za ovjese koji su prilagođeni kako bi ponudili najbolju razinu filtriranja cestovnih nepravilnosti i okretnosti.

Povrh toga, CITROËN DS4 je opremljen, ovisno o motoru, ventiliranim kočionim diskovima sprijeda velikih dimenzija (340 mm promjera) i, u seriji, sustavima namijenjenim kontroli kočenja (elektronički razdjelnik kočione sile, pomoć pri naglom kočenju), pomoći u vožnji (sustav protiv proklizavanja) kao i zadržavanju ispravne putanje vozila uz ABS (sustav protiv blokiranja kotača) i ESP (sustav dinamičke kontrole stabilnosti), koji jamče optimalnu kontrolu vozila u najdelikatnijim situacijama u vožnji.

Prilikom lansiranja, ovaj novi model DS linije bit će opremljen s 3 dieselska motora Euro V opremljena filterom za čestice: HDi 90, HDi 110 (dostupan na verziji e-HDi) i HDi 160, te s 3 benzinska motora Euro V razvijena u suradnji s tvrtkom BMW : VTi 120, THP 155 i, konačno, novi THP 200 KS. Ova posljednja verzija razvijena na temelju motora 1,6 l nudi visoku razinu performansi i užitka u vožnji zahvaljujući svojoj snazi (147 kW) i najvećem okretnom momentu (275 Nm pri 1 700 okr/min) s emisijom CO2 ograničenom na 149 g ! Svi motori su opremljeni mjenjačima sa 6 stupnjeva prijenosa bilo da su ručni ili ručni upravljani mjenjači.CITROËN DS4
Kako bi mehanički rad ostao diskretan za putnike, na vozilu je primijenjena posebna akustička obrada. Kako bi se postigla prigušena atmosfera u unutrašnjosti, vibracije i buka motora, aerodinamična buka, buka u vožnji i buka od udaraca su neutralizirane prvenstveno na izvoru buke, poput :
- akustičkog višeslojnog stakla u koji je integriran amortizirajući sloj,
- uvođenja zaštite na karoseriji, na vratima kao i vanjske zaštite rezervirane obično za njemačka vozila visoke klase,
- ili dodavanja apsorbirajućih materijala u motorni prostor.

CITROËN DS4
Vozilo koje izaziva poštovanje
Vozilo koje izaziva poštovanje zbog svojih gabarita, vidljive kvalitete, dinamičkih performansi ali i važnosti koju pridaje očuvanju okoliša.

- CITROËN DS4 je opremljen mikro hibridnom tehnologijom e-HDi, dostupnom od lansiranja na njegovom motoru HDi 110 KS. Originalnost ovog sustava rezultira kombinacijom nekoliko tehnologija: HDi motor, jedan od najučinkovitijih motora na tržištu; sustav Stop&Start koji omogućuje trenutačno gašenje motora u svim situacijama u kojima je vozilo zaustavljeno (semafor, prometni zastoj...) s reverzibilnim alternatorom druge generacije i sustavom e booster koji omogućuju trenutačno ponovno pokretanje motora (0,4 s) ; sustav elektronskog upravljanja alternatora koji omogućuje obnavljanje energije kada vozilo usporava i ručni upravljani mjenjač s poboljšanim rasporedom prijenosnih omjera.
Osnovne funkcije za udobnost (klima uređaj, radio…) i pomoć u vožnji (upravljač, ESP…) su naravno djelatne dok je motor ugašen. Ova inovacija smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2 motora HDi do 15% u gradskoj vožnji.

- Od koncepcije vozila CITROËN DS4, cilj njegovih tvoraca bio je smanjiti njegov štetni učinak na okoliš primjenom ekološki prihvatljivih materijala. Riječ je o primarnim materijalima od kojih je vozilo sačinjeno i koji potiču bilo iz prirodnih izvora ili su već reciklirani. Na taj način, na vozilu CITROËN DS4 je korišteno oko 15% ekološki prihvatljivih materijala na nekih 200 kg plastičnih materijala prisutnih na vozilu.

- CITROËN DS4 mjeri svoj učinak na okoliš razinom kvalitete njegovih dijelova, ali i njegovim postupkom proizvodnje. U tom pogledu tvornica Mulhouse (Francuska), u kojoj se proizvodi novi CITROËN DS4, pokazuje izvrsnost u pogledu zaštite okoliša. Već nekoliko godina radi na zaštiti okoliša, naročito u pogledu potrošnje struje i vode po vozilu: smanjeno za više od 14 puta u 30 godina (9,5 m3/vozilo u 2009), emisije CO2 i volatilnih organskih komponenti (VOCs) : smanjeno 10 puta u 10 godina.

UŽITAK PRI SVAKODNEVNOM KORIŠTENJU

Kako bi otvorio put novim načinima korištenja i novom automobilskom užitku, ambicija vozila CITROËN DS4 je izumiti novu viziju automobilske dinamičnosti. S dužinom od 4,27 m, širinom od 1,81 m i visinom od 1,53 m, CITROËN DS4 je neosporno kompaktno vozilo. Međutim, ispunjava obećanje koje više sliči izazovu: uvesti polivalentnost i korisnu opremu u dinamičnu siluetu vozila.

Kako bi olakšao pristup stražnjim sjedalima, što je često slaba strana dinamičnih silueta, CITROËN DS4 je opremljen stražnjim vratima savršeno integriranim u stil vozila. Naime, vrata ćete primijetiti tek kada aktivirate kvaku koja je integrirana u okvir vrata. Zahvaljujući ovom poboljšanom pristupu, prednja vrata vozila CITROËN DS4 su također manjih dimenzija i manje mase, pa time jednostavnija za rukovanje što putnicima sprijeda olakšava ulazak u vozilo.
Drugi adut vozila CITROËN DS4 u pogledu polivalentnosti i prostornosti je njegov prtljažnik. Sa zapremninom većom od 370 litara VDA, prtljažnik vozila CITROËN DS4 je dostojan tradicionalne limuzine.

Konačno, CITROËN DS4 nudi brojne pretince kako bi olakšao boravak u automobilu: veliki hlađeni pretinac za rukavice, pretinci u vratima u koje stane boca od 1,5 l, ladica ispod suvozačevog sjedala. Zahvaljujući inteligentnom konceptu visoke središnje konzole dostupne na verzijama opremljenim ručno upravljanim mjenjačem, CITROËN DS4 može također ponuditi impresivne pretince. U prvi, hlađen i osvijetljen, mogu stati do 4 boce od 50 cl te se u njemu nalazi Connecting Box, skrivena iza klizne ladice : Jack utičnica, USB priključak kao i utičnica od 12 V. Još jedna utičnica od 230 V dostupna je u velikom pretincu smještenom ispod naslona za ruke sprijeda.

CRÉATIVE TECHNOLOGIE U VOZILU

CITROËN DS4
Osim dizajna i performansi, kabina vozila CITROËN DS4 nudi brojnu opremu, funkcije te inovacije « Créative Technologie » koje su osmišljene kako bi bile u službi vozača i putnika.

Oprema Créative Technologie…-

U unutrašnjosti vozila CITROËN DS4, uvijek se osjećate kao da putujete prvom klasom zahvaljujući opremi poput :

- audio sustava u koji je integriran program za audio obradu koji omogućuje spacijalizaciju zvuka. Na taj način, ovaj novi sustav nudi autentični zvuk, s dobrom raspodjelom u čitavom vozilu;

- masažnih prednjih sjedala s električnim podešavanjem u lumbalnom dijelu ugrađenim u naslon vozačevog i suvozačevog sjedala;

- neuobičajene opreme za personalizaciju u ovom segmentu. Naime, vozač može odabrati ambijent u unutrašnjosti koji mu najbolje odgovara. Vozač odsada može odabrati između 4 polifona zvuka (Classic, Crystal symphony, Jungle fantasy, Urban rythmik) za bočne pokazivače smjera i upozoritelje, 3 jačine prozračivanja klima uređaja (niska, srednja, jaka) te odrediti boju instrument ploče (od bijele do plave).

Navedene komande za vožnju i udobnost koje vozač često koristi su dostupne bez podizanja ruku s upravljača te stalno vidljive, čak i noću zahvaljujući pozadinskom osvjetljenju piktograma.

… u služni bezbrižnosti
Budući da užitak ne može biti potpun bez bezbrižnosti, CITROËN DS4 nudi :
CITROËN DS4
- CITROËN eTouch. Riječ je o sustavu koji automatski, ili na inicijativu putnika, upućuje S.O.S. pozive i lokalizirane pozive za pomoć na cesti zahvaljujući integriranoj SIM kartici (besplatne i dostupne od 0 do 24 sata dnevno, 7 dana tjedno), za precizno lociranje vozila i brzu intervenciju u slučaju kvara ili prometne nesreće; (Satelitska geolokalizacija zasad nije dostupna u Hrvatskoj)

- svjetla za maglu sprijeda s kutnim osvjetljenjem. U situacijama skretanja, ova svjetla nude dodatni svjetlosni snop te na taj način poboljšavaju vidljivost u zavojima i mogu osvijetliti do 75° desnog ili lijevog kuta vozila. Uključivanje ove opreme je automatsko u trenutku kada vozač uključi pokazivač smjera ili kada kut zakretanja upravljača dosegne 60° ;

- sustav za nadzor mrtvog kuta. Na istom principu kao pomoć pri parkiranju, ova oprema funkcionira zahvaljujući 4 ultrazvučna senzora (između 12 i 140 km/h). Ovaj sustav pokazuje, s pomoću piktograma u vanjskim retrovizorima, prisutnost vozila u mrtvim kutovima, odnosno nadzire zonu koja se proteže do oko 5 m iza stražnjeg blatobrana i 3,5 m s bočnih strana vozila.

- regulator i limitator brzine koji se može programirati i koji omogućuje unos (dok je vozilo zaustavljeno) vrijednosti brzina. Na taj način vozač ih može brže koristiti tijekom svog putovanja.Povratak na "Što mi mislimo o tome"

PočetnaSvijet automobilaCITROËN DS4, PROŠIRENE…