WMD Hosting

PočetnaTestovi automobilaTEST: TOYOTA YARIS 1.33…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Testovi automobila

TEST: TOYOTA YARIS 1.33 Dual VVT-i

Objavljeno: 21.07.2009.

TOYOTA YARISIako je Yaris već dovoljno dugo na tržištu da doživi redizajn, još uvijek je bio prilično neobičan i prije svega prepoznatljiv automobil. Mogli bismo reći i prilično cijenjen kod naših vozača.

Međutim, može li na prvi pogled nevidljivim redizajnom pratiti žestoki ritam konkurencije? Toyota vjeruje da može, a da promjene na redizajniranom modelu nisu baš beznačajne, pokazuje nam testnom verzijom opremljenom 1.3 litrenim benzincem sa Stop&Start tehnologijom.

TOYOTA YARISKoliko je Yaris bio moderno oblikovan automobil pokazuju nam i slike našeg Yarisa koji uz trendovski bijelu boju i minimalne izmjene prednjeg i stražnjeg kraja još uvijek izgleda moderno, simpatično i što je najvažnije prepoznatljivo. U današnje vrijeme dosta automobila sliče jedni drugima, ali moramo priznati da taj trend ipak posustaje. Sve više je automobila koji što retro dizajnom, što odličnim novim linijama sve više iskaču iz mase.

Yaris je sigurno jedan od automobila koji nećete zamijeniti sa nekim drugim. To je najveći uspjeh Toyotinih dizajnera i niti jedan drugi njihov model nema originalniji i prepoznatljiviji dizajn.

TOYOTA YARISSve što sam rekao za vanjski dizajn vrijedi i za unutrašnjost. Iznimno moderna (unatoč godinama), prostrana, varijabilna i odlično izrađena. Od malih modernih automobila već smo mnogo puta naučili lekciju o vrhunskom iskorištavanju prostora i odličnom iskorištavanju mnoštva inteligentnih rješenja.

Osim Honde Jazz niti jedan drugi automobil u klasi ne može ni približno konkurirati Yarisu po tom pitanju. Velik broj dobro razmještenih i praktičnih pretinaca u kombinaciji sa varijabilnim stražnjim sjedalima čine ovaj automobil ekstremno prilagodljivim svim potrebama.

TOYOTA YARISOdlična sjedala doprinose komforu vožnje, a u ovom slučaju analogna ploča sa instrumentima osigurava preglednost i sportski štih. Jedina zamjerka u unutrašnjosti odnosi se na smještaj prekidača putnog računala koji se nalazi predaleko od vozača i nije nimalo praktičan, a kamoli siguran za korištenje u vožnji. Sve drugo zaslužuje samo najbolje ocjene. Čak niti kvaliteti plastike ili preciznosti izrade ne upućujemo niti najmanju zamjerku.

TOYOTA YARISMotor od 1.33 litre razvija 101 KS pri 6.000 o/min i 132 Nm pri 4.000 o/min. Odlikuje ga iznimno tih rad i solidna elastičnost, dok briljira prosječnom potrošnjom na našem testu od 6.2 litre na 100 km. Ovakva prosječna potrošnja rezultat je većinom vožnje po otvorenoj cesti, ali sa uključenih dosta kilometara po auto cestama. Gradska vožnja po našoj provjeri ne oduzima ništa više goriva jer štedljivom motoru u susret izlazi moderna tehnologija. Naime, ovakav Yaris opremljen je već poznatom tehnologijom pod nazivom Stop&Start koja funkcionira vrlo neprimjetno i skladno.

TOYOTA YARISKada automobil zaustavite na semaforu ili u koloni i izbacite mjenjač iz brzine motor će se neprimjetno ugasiti i upaliti će se kada poželite krenuti, odnosno kada pritisnete papučicu spojke. To će učiniti neprimjetno i bez trzaja te vrlo brzo tako da nema kašnjenja pri kretanju na semaforima.

Ukoliko pri dužem stajanju elektronika prepozna da trošilima u mirovanju poput klime nedostaje struje, sama će pokrenuti motor i prije pritiska papučice spojke. Iako se takav sistem na prvi pogled čini kompliciranim u praksi se pokazao vrlo jednostavnim i što je najvažnije skoro neprimjetnim i funkcionira savršeno. Zbog njega Yaris zadržava povoljnu potrošnju goriva i u teškim gradskim režimima vožnje.

TOYOTA YARISZa sve one koji su nakon svega još uvijek nepovjerljivi prema tom modernom sustavu uštede postoji prekidač kojim se jednostavno cijeli sustav može isključiti.

Ovjes donosi finu izbalansiranost i iznimnu čvrstoću koja će zadovoljiti kako one željne sportskog držanja podloge, tako i one željne prije svega komfora u vožnji. Upravljač i mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa ne stvaraju nikakve poteškoće pri izvlačenju maksimuma iz motora i ovjesa što je još jedan veliki plus ovom malom automobilu.

TOYOTA YARISUzevši u obzir ugrađenu opremu i najmoderniju tehnologiju te kvalitetu materijala i izrade čak niti cijeni ne možemo prigovoriti. Iznos od 14.800 eura čini se poštena ponuda uz već od prije poznato Toyotino tvorničko jamstvo.

Na kraju mogu samo odgovoriti na gore navedeno pitanje s početka teksta. Yaris ne samo da može pratiti žestoki tempo konkurencije nego većinu konkurencije još uvijek može mnogo čemu naučiti.

Što nam se svidjelo:
udobna i prostrana unutrašnjost, mnoštvo inteligentnih rješenja

Što nam se nije svidjelo:
nepraktičan prekidač putnog računala

TOYOTA YARISTOYOTA YARIS

TOYOTA YARISPovratak na "Testovi"

PočetnaTestovi automobilaTEST: TOYOTA YARIS 1.33…