WMD Hosting

PočetnaTestovi automobilaTEST: MAZDA 2 CD68 TE…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Testovi automobila

TEST: MAZDA 2 CD68 TE

Objavljeno: 27.01.2009.

Naš izbor u prošloj godini

MAZDA 2 CD68 TEMazdu 2 dobili smo na test na kraju prošle godine. Bio je to automobil s kojim smo ispratili staru i dočekali novu 2009. godinu. I ne znam da li simbolično ili ne, taj automobil je na mene ostavio poseban dojam.

MAZDA 2 CD68 TEKada sam ga vratio nakon tjedan dana još mi je danima ostao u mislima. Naime, nema sumnje da je to najbolji automobil koji sam vozio prošle godine. Nije da nismo imali neki vozni park. Bilo je prošle godine Hondi, Peugeota, Citroena, Volva, Opela, Chevroleta, Seata, Volkswagena (Cady Maxi life mi je posebno ostao u lijepom sjećanju), Fiata, Kia, Renaulta, Toyoti, Mazdi i drugih, ali odlučio sam se da ću proglasiti Mazdu 2 najboljim automobilom jer je ona nagovještaj ljepše budućnosti koja nam u ovim tmurnim vremenima svima treba.

MAZDA 2 CD68 TEMazda 2 je primjer kako budućnost nisu raznorazni hibridi koji su ekološki koliko je i moja baba stručnjak za avione, već jedan običan automobil sa sasvim običnom tehnikom, ali sa izbačenim svakim detaljem koji nije prijeko potreban da se ne izgubi ništa na sigurnosti, komforu i vozačkom užitku.

MAZDA 2 CD68 TETako nakon sve većeg i većeg rasta i debljanja automobila u pojedinim klasama, Mazdina dvojka ide suprotnim smjerom. Umjesto da se današnja tehnologija iskoristi za što veće natrpavanje opreme i tehnikalija u automobil, Mazda je odlučila svu naprednu tehnologiju iskoristiti za što manju masu konačnog proizvoda uz zadržavanje jednake sigurnosti i komfora.

Zvuči jednostavno i izgleda tako kada vozite dvojku, ali očigledno nije tako jednostavno za izvesti jer nijednom proizvođaču prije mazde to nije uspjelo.

MAZDA 2 CD68 TEKako na kraju sve to izgleda na cesti. Imamo testni model koji je bio opremljen dizelskim agregatom od 1.4 litre sa 68 KS pri 4.000 o/min i 160 Nm pri 2.000 o/min i što je najvažnije masu od samo 1.055 kg. Nadalje imamo vrhunski ovjes, vrhunski upravljač i vrhunski mjenjač. Dovoljno da i uz 68 dizelskih konja dvojka postane jedan od najzabavnijih auta koji se mogu kupiti novcem.

MAZDA 2 CD68 TEPo mom mišljenju 1.3 litreni i 1.5 litreni benzinci su bolje opcije, ali što mogu prigovoriti dizelašu kada nam je prosjek potrošnje u gradskoj vožnji sa temperaturama u minusu iznosio 5,5 litara na 100 prijeđenih kilometara. Možda samo cijenu od 119.925 kuna bez metalik boje (2.775 kuna) i stražnjih parkirnih senzora (2.150 kuna).

MAZDA 2 CD68 TEPrigovora nemam na unutrašnjost koja je dovoljno prostrana i ima jednu jako lijepu karakteristiku. Izgleda preslatko. Iako izvedena u jednobojnoj crnoj plastici, svaki njezin prekidač jednostavno vas vuče da ga primite i osjetite pod prstima. Sve je jednostavno, pregledno, a opet ništa nije slično niti jednom drugom automobilu. I ta ručica mjenjača na savršenom mjestu, savršeno precizna i laka.

MAZDA 2 CD68 TEEto i jedne zamjerke. Prtljažnik je sa svojih 250 litara obujma ispod prosjeka, a cijena osim kada je na akciji kao sada u siječnju je malo iznad prosjeka za što Mazdi ne možemo prigovoriti jer ovakav bombončić sa ovakvim voznim osobinama volio bi vidjeti svaki proizvođač u svom salonu.

Što nam se je svidjelo:
sjesti u dvojku i zaboraviti na sve drugo

Što nam se nije svidjelo:
izaći iz dvojkePovratak na "Testovi"

PočetnaTestovi automobilaTEST: MAZDA 2 CD68 TE…