WMD Hosting

PočetnaIstražili smo za Vas401 STREET RACE 2009.…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Istražili smo za Vas

401 STREET RACE 2009.

Objavljeno: 07.10.2009.

PROTEKLOG VIKENDA U ŽMINJU ODRŽAN ŠESTI “401 STREET RACE 2009.”

Oktanski festival u srcu Istre

Titulu najbržeg vozača odnio Vice Bojko odvezavši 401 metar dugu stazu za 11,385 sekundi.

401 STREET RACE 2009Već u subotu navečer dalo se naslutiti kako će sutrašnja ulična utrka biti u najmanju ruku atraktivna. Na tradicionalnom noćnom “free runu”, slobodnoj vožnji pod reflektorima, besplatno su nastupili svi koji su željeli upoznati svoje i mogućnosti svog automobila. Ovaj bonus iskoristili su i natjecatelji koji su upalili svoje brutalno snažne “zvjerkama” kako bi se upoznali sa stazom i u miru prespavali noć.

401 STREET RACE 2009Osvanula je sunčana nedjelja i sve je bilo spremno za tradicionalni šesti “401 street race” koji se ove godine održao na cesti Žminj - Kanfanar, ispred Volvo servisa. Utrku je otvorio načelnik Općine Žminj Aldo Bančić nakon čega su uslijedili treninzi, a potom i eliminacijske utrke 43 natjecatelja posloženih u pet klasa. Ona najjača, klasa E, vozila se pojedinačno, mjerilo se vrijeme svakom vozaču posebno. Ova odluka je donešena zbog sigurnosnih razloga, odnosno viška konja u automobila. Impresivnih startova nije nedostajalo niti u jednoj klasi, no ipak valja izdvojiti one najatraktivnije: Lancu Deltu Integrale Borisa Grčića od 400-ak konjskih snaga, Fiat Tipo Ivana Fakina koji je, osim “posuđenog” motora iz Delte Integrale, u potpunosti bio “dopingiran” nitrom, zatim vjerojatno najbrži kabriolet u široj okolici - Yugo (!), pa brutalni Audi S2 koji je na startu djelovao kao da će poletjeti svakog trenutka, zatim minijaturni ali “nabildani” Topolino, Opel Corsu s motorom od 420 konjskih snaga (RS4),…

Posebnu atrakciju izazvao je američki “muscle car” Chevy Malibu Edvarda Galića koji je zvučao poput dva turirajuća šlepera. Unatoč silnim konjskim snagama (negdje oko tisuću), Galićev monstrum nije uspio zadržati “konje” na cesti, no zato jest Vice Bojko koji je u napetom finalu odvezao 401 metar dugu stazu za 11,385 sekundi i odnio pobjedu ispred drugoplasiranog Ivana Fakina (11,916 sek.) i trećeplasiranog Borisa Grčića (11,923 sek.). Bojkovova Golf “dvica” raspolaže s petstotinjak konjskih snaga istisnutih iz VR6 agregata kojeg potpomaže snažni turbopunjač. Da bi uopće mogao zadržati snagu na kotačima, integriran je Audijev “quattro” integralni pogon.

401 STREET RACE 2009Cjelokupna manifestacija je znatno bolja u odnosu na prethodne godine, no staza je za “nabrijane” automobile iz većih klasa ipak malo preklizava, što je i normalno, ipak je ovdje riječ o cesti namijenjenoj svakodnevnom prometu. Moram priznati da mi ulazak u cilj nije bio ugodan jer izlazna brzina u mom Golfu prelazi 240 km/h, naročito jer nakon cilja dolazi zavoj, stoga sam morao oštro kočiti čim bih prešao ciljnu ravninu. U uličnim utrkama natječem se već devet godina, stoga moram priznati da sam očekivao i malčice brže vrijeme od postignutog, no usprkos tomu, izuzetno sam zadovoljan pobjedom u Žminju, kazao nam je Bojko.

401 STREET RACE 2009Između vožnji mnogobrojnu publiku zabavljali su “freestyleri” - vozači šlepera od 500 i 700 konjskih snaga, američka limuzina koja je provezla stazom zgodne hostese, potom supersportski i supermoto motocikli koji su se također nadmetali na 401 metar, no najveće ovacije publike dobila je ekipa “Crazy cars” vožnjom Opel Omege na dva kotača i njihov freestyle motociklist koji je demostrirao na koje je sve načine moguće voziti Yamahu supermoto. Đir po stazi odvezao je i jedan od najpoznatijih istarski tunera, vlasnik Lupa V12 Petar Biočić, koji je svoju zvijer s dva V6 agregata potpomognute s čak tri boce NOS-a provezao stazom, no vrijeme mu nažalost nije izmjereno. Malo dalje, održao se “burn out show”, natjecanje u paljenju guma koje je dodatno zapalilo, odnosno zadimilo atmosferu.

Osim uzbudljive ulične utrke, nedaleko od staze održalo se natjecanje u “street styleu”, vizualnom tuningu automobila na koje se prijavilo 16 natjecatelja. Nakon glasovanja sudaca i publike izabrani su najljepši. Suci su svoje glasove dali Volkswagen Golfu II u vlasništvu Darka Severa, dok je publika izabrala kompletno prerađenu Opel Astru okruženu neonskim osvjetljenjem, ponos Slovenca Primoža Vodepa. Osim njih, valja izdvojiti prekrasni i kvalitetno prerađeni Fiat Stilo, kompletno ušminkanu Hondu CRX hatchback…

401 STREET RACE 2009U “db cupu”, natjecanju u glasnoći audio sustava, prijavilo se 30-ak vozila podijeljenih u šest klasa. Najglasnija je bila Fiat Panda nalik na vozilo iz serijala filmova “Mad Max” istisnuvši iz gomile zvučnika čak 157,9 decibela što je njezinim vlasnicima, ekipi “Team black project”, bilo i više nego dovoljno za uvjerljivu pobjedu.

- Izuzetno smo zadovoljni odazivom gledatelja i natjecatelja, ali i vremenom koje nas je odlično poslužilo. Uložili smo silan napor da šesto izdanje žminjske ulične utrke uspije i mislim da se upravo to i dogodilo. Imali smo problema s manjkom prostorom za “street style” i “dbdrag” no to ćemo dogodine ispraviti, izjavio je predstavnik organizatora, Udruge Ulična utrka Žminj, Davor Božac.Povratak na "Istražili smo za Vas"

PočetnaIstražili smo za Vas401 STREET RACE 2009.…