WMD Hosting

PočetnaTestovi automobilaTEST: CITROEN BERLINGO…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Testovi automobila

TEST: CITROEN BERLINGO MULTISPACE 1.6 HDi

Objavljeno: 20.03.2009.

Legenda živi?

CITROEN BERLINGO MULTISPACE 1.6 HDiPrvi model Berlinga imao je poseban životni put. Kao malo koji automobil Berlingo je svojim konceptom oduševio sve koji su u njega sjeli i još za života postao legendom.

Tajna je ležala u vrhunski osmišljenom konceptu. Iako po ničemu nije bio originalan, koncept je bio genijalan. Berlingo je bio prostran, pristupačan sa svih strana, iznimno velikog prtljažnika, lako dostupnog i sa velikom nosivošću. Za putnike je bio komforan, za vozača lako opsluživ i iako kombijevskih gena pomalo simpatičan i šarmantan. Bio je i vrlo dobro motoriziran kako u benzinskim, tako i u dizelskim izvedbama. I na kraju, ali ne i manje bitno, Berlingo je bio jeftin i povoljan za održavanje.

CITROEN BERLINGO MULTISPACE 1.6 HDiKoliko je dobro za proizvođača da posjeduje jedan takav auto u svojoj gami, toliko ima više briga kada ga treba zamijeniti novim modelom. Lako je predstaviti dobar novi model ako vam prošli baš i nije bio nešto posebno. Ne možete napraviti puno gori. Ali kada imate u gami model koji je savršeno pogođen i pomalo legendaran, onda je jako teško predstaviti novi model koji bi trebao biti sve što i stari, ali i još malo bolji. Tako smo bili svjedoci da su neki proizvođači nakon svojih legendarnih modela pali u zaborav.

Renault, na primjer, nakon svoje legendarne „četvorke“ dugo nije predstavio dostojnu mu zamjenu. Tek nakon dosta godina predstavlja Kangoo koji je dobro prihvaćen, ali nikada nije dostigao niti djelić slave koju je godinama u neizmijenjenom izdanju skupljala „četvorka“. Alfa Romeo nam je primjer iz novije povijesti koji svoj legendarni model 156 nije niti izbliza uspješno zamijenio novim modelom 159.

CITROEN BERLINGO MULTISPACE 1.6 HDiCitroen je uspio izbjeći sve zamke koje stoje na putu razvoja novog modela koji nastoji zamijeniti legendu na tržištu. Kako im je to uspjelo? Prije svega osnovni koncept nije promijenjen i od njega se nije odstupilo niti zeru. Sve ono na što su kupci navikli moralo je ostati kao i prije. Prostranost, laka opsluživost, pristojna nosivost, udobnost i simpatičnost cijeloga automobila te naravno nikako se nije smjelo značajno odstupiti u politici cijena. Sve što kupac ne mora platiti, s druge strane je poželjno da se poboljša.

Tako je novi Berlingo dobio prije svega novi moderan dizelski agregat. Iz obujma od 1.6 litara izvlači 92 KS i suvereno pokreće malo podebljani novi Berlingo, ali mu osigurava i više nego povoljnu potrošnju od 5,5 do 7 litara na 100 kilometara, a zavisno od stila vožnje. Berlingo sada bez nadoplate isporučuje i vrhunski udoban ovjes koji nije nekog vozačkog gušta prije svega zbog nekomunikativnog upravljača i mjenjača, ali je zato iznimno dobrog držanja ceste i vrlo visokih sigurnosnih karakteristika.

CITROEN BERLINGO MULTISPACE 1.6 HDiNovi Berlingo sada u osnovnoj izvedbi dolazi sa potpunim sigurnosnim paketom. Također sva oprema koja se danas smatra potrebnom u automobilu dolazi u seriji. Naš testni primjerak je tako imao u nadoplati samo metalik boju za 2.900 kuna, paket vidljivost za 4.250 kuna, vrlo korisno grijanje prednjih sjedala za 1.800 kuna i vrlo nekoristan (odnosno vrlo skup) blue tooth za 4.650 kuna. Sve zajedno sa PDV-om se zaustavlja na cijeni od 133.200 kuna što je zadnja stvarčica koja se je morala poklopiti da bi Berlingo ostao i u svojoj novoj generaciji legendaran.

Dakle, od Citroena bi mnogi proizvođači mogli puno naučiti. Legendarni model se zamjenjuje na sljedeći način: ostavite sve što ste imali i prije (genijalan koncept, vrhunska udobnost, prostranost i praktičnost, povoljan odnos uloženog i dobivenog) i dodate neke nove stvari gratis (bolji ovjes, modernije agregate i sigurnosnu opremu primjerenu novom vremenu).

To je recept za kojega moramo Citroenu skinuti kapu i reći: „Bravo, to je u punom smislu creative technologie!“Povratak na "Testovi"

PočetnaTestovi automobilaTEST: CITROEN BERLINGO…