WMD Hosting

PočetnaSvijet automobilaNOVI RENAULT MÉGANE…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Svijet automobila

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJI

Objavljeno: 20.07.2010.

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJINovi Renault Mégane Coupé-Cabriolet zaokružuje obnovu obitelji Mégane koja se već sastoji od 6 karoserija koje su se pojavljivale jedna za drugom u godinu i pol dana kako bi « pomladile » gamu Renault u najvažnijem segmentu u Europi u pogledu prodaje.

Na trećem mjestu u svom segmentu na europskom tržištu na kraju 2009., obitelj Mégane drži vodeće mjesto na francuskom tržištu.

S više od 170 000 vozila prodanih od lansiranja prve generacije, Mégane Coupé-Cabriolet predstavlja 4% obitelji Mégane. U 2009., ovaj model je predstavljao 10% segmenta kompaktnih cabrioleta u Zapadnoj Europi.

Opremljen adutima koji su učinili njegovog prethodnika uspješnim, Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet nudi svojim kupcima dizajn koji ostavlja bez daha i istinski osjećaj slobode, zahvaljujući panoramskom ostakljenom krovu i vjetrobranskom staklu pomaknutom prema naprijed. Njegovo aerodinamično staklo ponuđeno u seriji umanjuje nelagodan osjećaj uzrokovan vrtloženjem zraka kako bi se povećao užitak vožnje s otvorenim krovom.

Zahvaljujući proizvodnji u Renaultovoj tvornici u Douaiju u Francuskoj uz bok vozilima Scénic i Grand Scénic, na Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je primijenjeno čitavom umijeće stečeno od lansiranja prvog Mégane Cabrioleta 1997.

Novi Mégane Coupé-Cabriolet je poziv na drukčiji doživljaj automobila koji na elegantan način ilustrira novi potpis marke Renault : « Drive the change ».

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet će se komercijalizirati od lipnja 2010. u Zapadnoj Europi.

I. JEDNOSTAVNO ELEGANTAN

Naslijeđena privlačnost
Poput njegovih prethodnika, posljednji model obitelji Mégane, Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je dizajniran kako bi privlačio. Kako bi to ostvario, odlikuje se istodobno elegantnim i osobitim stilom, zahvaljujući skladnim linijama i velikom crnom sjajnom krovu sa zatamnjenim staklom.

S dužinom od 4 485 mm (+130 mm u odnosu na prethodnika) i međuosovinskim razmakom od 2 609 mm (+87 mm), Novi Mégane Coupé-Cabriolet se odlikuje zategnutim linijama koje ističu status vozila. Sprijeda pronalazimo stilska obilježja nove obitelji Mégane – zategnute linije poklopca motora – i odbojnik verzije Coupé. Vrata prtljažnika su redizajnirana : oblikovana su poput skulpture i na njih je ugrađen gornji dio novih stražnjih svjetala.
Disperzija stražnjih LED pozicijskih svjetala nudi Novom Mégane Coupé-Cabrioletu elegantni i trenutačno prepoznatljivi svjetlosni potpis.

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet se razlikuje od konkurenata ogromnim preklopivim staklenim krovom. Već cijenjen na vozilu Mégane II Coupé-Cabriolet zbog iznimne svjetlosti i vidljivosti, ovaj krov se proizvodi u seriji na novoj generaciji. Povećan je za čak 10% te je to danas najveći preklopivi stakleni krov u segmentu : gotovo 1 m2 (0,47 m2 za stvarnu površinu krova i 0,5 m2 za stražnje staklo). Njegova obrada tamne boje i sjajni crni stupići zajedno sa završnom obradom obruba vjetrobranskog stakla i gornjeg obruba karoserije od kroma nude notu visoke klase te omogućuju prepoznatljivost cabrioleta, čak i u položaju coupé.

Istinska poveznica između coupéa i cabrioleta, ovaj stakleni krov produžuje užitak vožnje cabrioletom u položaju coupé, omogućujući iznimnu osvijetljenost kabine i pružajući osjećaj prostornosti i slobode vozaču i putnicima.

Ponuđeno je sedam boja karoserije, uključujući vrlo elegantnu biserno bijelu.

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJIProfinjeni izgled unutrašnjosti
Elegancija se nastavlja i u unutrašnjosti : oblici su ublaženi, linije zategnute, a materijali i spojevi iznimno kvalitetni. Kabina ima prepoznatljiva obilježja obitelji Mégane – naročito armaturna ploča koju dijeli s berlinom i coupéom – ali su uvedeni specifični elementi koji donose notu profinjenosti koju traže kupci ove vrste vozila :
- sjedala s ojačanim bočnim držanjem
- specifične obloge vrata
- obloge krova vrlo tamne sive boje
Ponuđene su dvije tamne i elegantne boje : tamno siva i svijetlo bež. U ponudi kožnih sjedala je pridodana nota elegancije s dvobojnim presvlakama crvena/crna.

II. BORAVAK U AUTOMOBILU

Potpuni užitak cabrioleta:
Putnici imaju istinski osjećaj vožnje na otvorenom u unutrašnjosti Novog Mégane Coupé-Cabrioleta, čak i u položaju coupé, zahvaljujući velikom staklenom krovu.
U položaju cabriolet, vozač i putnici u potpunosti iskorištavaju prednosti vožnje na otvorenom, zahvaljujući gornjem poprečnom nosaču vjetrobranskog stakla pomaknutom prema naprijed za 6 cm u odnosu na prethodnu generaciju. Ova karakteristika olakšava pristup prednjim sjedalima i ukida osjećaj skučenosti dužih i nagnutijih vjetrobranskih stakala.
Uvođenje aerodinamičnog stakla u seriji, jedinstvenog u segmentu, omogućuje vožnju s četiri putnika smanjujući zračno vrtloženje i buku pri brzinama do 90 km/h.
Pri vožnji s dva putnika, iznad stražnjih sjedala se može jednostavno pričvrstiti antivrtložna mreža. Sklop staklo protiv vrtloženja zraka i antivrtložna mreža omogućuju potpuno bezbrižnu vožnju bez obzira na brzinu.
Na taj način se može potpuno uživati u vožnji cabrioletom, bez neugodnosti.

Preklopivi stakleni krov u seriji

Razvijen od strane tvrtke Karmann®, svjetski priznatog stručnjaka na području preklopivih staklenih krovova, modul krova se sastoji od sljedećih elemenata :
- dvije staklene ploče koje se preklapaju u V kako bi se mogle spremiti u prtljažnik,
- mehanizmi spojeva za funkcije vrata prtljažnika i spremanje krova
- hidraulički sklop s elektroničkim računalom
Kako bi omogućio optimalno filtriranje svjetlosti u kabini, stakleni krov je obrađen protiv sunčevog zračenja zahvaljujući kaljenom staklu s koeficijentom filtriranja 35. Sjenilo protiv sunca ugrađeno u stražnji nosač upotpunjuje zaštitu od sunca.
Stražnje staklo je grijano, te nudi karakteristike jednake onima na verziji coupé.
U odnosu na platneni krov, preklopivi stakleni krov jamči termičku i akustičku udobnost jednake onima na berlini kao i bolju zaštitu od provale. S druge strane, kruti krov osigurava veću preprodajnu vrijednost.
Sustav spojeva krova je ojačan kako bi ponudio optimalnu nepropusnost preklopivog krova tijekom čitavog životnog vijeka vozila (povećanje broja zglobnih polugica i njihovih dimenzija).
Ukupna težina modula je 110 kg, od čega 75 kg za krov i 25 kg za mehanizme spojeva vrata prtljažnika.
Sve module krova proizvodi i sklapa Karmann® u Njemačkoj, a zatim se isporučuju tvornici Renault u Douaiju, spremni za postavljanje.

Jednostavno, brzo i sigurno funkcioniranje

Kinematiku tog krova koji se preklapa u dva dijela osigurava elektro-hidraulički mehanizam. Držeći prekidač smješten na konzolu pritisnutim, vozač može otvoriti krov u samo 21 sekundu (među najboljim vremenima otvaranja u klasi).
Kako bi se manevar učinio sigurnim, treba postaviti pregradu u prtljažnik i zatvoriti vrata prtljažnika. U slučaju da se zaboravi neka od navedenih uputa, vozača će upozoriti poruka na armaturnoj ploči.
Zvučni signal i poruka na armaturnoj ploči upozoravaju vozača da je manevar završen.
Drugi pritisak u istom smjeru na komandu krova ili na prekidač « grand air » smješten na vozačeva vrata omogućuje istodobno spuštanje četiri stakla, samo jednim pritiskom.
Funkcija « short drop », novost u odnosu na Mégane II Coupé-Cabriolet, omogućuje staklima da se uglave u nekoliko milimetara spoja modula krova i nosača vjetrobranskog stakla kako bi se osigurale optimalna zvučna izolacija i nepropusnost.

Udoban

U unutrašnjosti Novog Renault Mégane Coupé-Cabrioleta, putnici imaju dojam zaštite, udobnosti i otvorenosti prema van.
NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJIPristup kabini je olakšan na prednjim i stražnjim sjedalima. Za jednostavnije korištenje, prednja sjedala su opremljena sustavom « pamćenja » podešavanja po dužini koji omogućuje vozaču i suvozaču da pronađu početni položaj svog sjedala, nakon što se putnici smjeste na stražnja sjedala.
Putnici sprijeda raspolažu širinom u laktovima od 1 466 mm, što predstavlja najveću vrijednost u segmentu.
Putnici straga koriste dodatni stupanj nagiba naslona i prostor za koljena povećan za jedan centimetar u odnosu na Mégane II Coupé-Cabriolet.
Visina bočnih linija karoserije pruža dojam sigurnosti.

Na vozačevo sjedalo su uvedena ergonomična rješenja koja se već nalaze na vozilima Novi Mégane Berlina i Coupé :
- grupiranje komandi oko upravljača i na središnjoj konzoli
- podešavanje sjedala po visini s hodom podešavanja od 70 mm (najbolja vrijednost u segmentu) i po dubini s hodom podešavanja od 240 mm
- podešavanje upravljača po dubini s hodom podešavanja od 45 mm i po visini pod kutom od 5°
- papučica kočnice udaljena 10 mm od papučice gasa i proširena za 30 mm kako bi se olakšao pristup
- središnja konzola i sjedala dizajnirana kako bi se olakšalo zakopčavanje pojasa
Na taj način, vozač može pronaći idealni položaj i ostati koncentriran na vožnju.

Praktičan

Stvoren za prijevoz četiri osobe i njihove prtljage, Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet nudi izdašni prtljažnik kojem je jednostavno pristupiti.

Pokazao se izdašan za svoju kategoriju : 417 dm3 u položaju coupé i 211 dm3 u položaju cabriolet. Pristup prtljažniku je olakšan zahvaljujući niskom utovarnom pragu od 590 mm, najnižem u segmentu.
Visina otvora ispod pregrade od 258 mm u položaju cabriolet (best in class u kategoriji) omogućuje jednostavni utovar 3 kofera u kabinu, slažući ih jedan pored drugog.
Novost u odnosu na Mégane II Coupé-Cabriolet, prtljažnik je opremljen motoriziranim sustavom zatvaranja (električna brava), za zaključavanje bez naprezanja.

Zapremnine od 9 litara, pretinac za rukavice se zaključava i otključava istodobno s vratima. Kada je vozilo parkirano, navedena funkcija omogućava zaštitu osobnih stvari, bez da sklapate krov.

Velika gama korisne i jednostavne tehnološke opreme
Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je opremljen, poput čitave obitelji Mégane, širokom lepezom tehnološke opreme koja je većinom preuzeta iz višeg segmenta :
- « hands free » kartica sa zaključavanjem vrata i pretinca za rukavice prilikom udaljavanja od vozila
- električna parkirna kočnica
- automatski dvozonski klima uređaj s 3 načina podešavanja Soft-Auto-Fast
- dvostruka ksenon svjetla koja prate zavoje
- brojač s kombiniranim digitalnim i analognim prikazom
- novo sučelje ograničivača-regulatora brzine u boji
- audio sustav « 3D sound by Arkamys® », zajedno sa spojivošću Plug&Music (USB, mini-Jack)
- integrirani sustav za navigaciju Carminat TomTom®
- izbornik za personalizaciju koji omogućuje uključivanje/isključivanje i podešavanje određenih funkcija vozila (dnevna svjetla ili jačina zvuka sustava za pomoć pri parkiranju)

« 3D Sound by Arkamys® »
Razvijen u partnerstvu s tvrtkom Arkamys®, poznatom po stručnosti u obradi zvuka za kino, audio oprema « 3D sound by Arkamis® » osigurava vjernu reprodukciju zvuka zahvaljujući uzimanju u obzir materijala i oblika sastavnih elemenata kabine. Zvuk se može parametrirati u odnosu na broj osoba i njihov položaj u kabini.
Sustav obuhvaća :
- računalo za digitalnu obradu zvuka ugrađeno u auto radio
- 8 zvučnika ukupne jačine od 140 w (koji ograničavaju opasnosti od zasićenja i deformacija povezanih sa slušanjem jakog zvuka) i povećanog promjera u odnosu na berlinu (165 mm i 130 mm, za bolju reprodukciju zvuka)
- dvije antene namijenjene optimalnom audio prijemu

Carminat TomTom®
Razvijen u partnerstvu s tvrtkom TomTom, vodećom svjetskom tvrtkom za prijenosne sustave za navigaciju, Carminat TomTom® na najbolji način iskorištava tehnologije prijenosnih i ugrađenih sustava za navigaciju, nudeći sve funkcije koje se od njih očekuju :
- detaljne i precizne karte na zaslonu od 5,8’’
- jednostavno ažuriranje zahvaljujući SD kartici
- novu aplikaciju TomTom IQ Routes, koja udružuje iskustvo vožnje korisnika, izračunavajući put ovisno o brzini stvarnog prometa u usporedbi s ograničenjima brzine, te prikazuje najučinkovitiji put.
- brojne mogućnosti personalizacije


III. DINAMIČKO LEŽANJE NA CESTI : UČINKOVITOST I UDOBNOST

U Novom Renault Mégane Coupé-Cabrioletu, sigurno i precizno ležanje na cesti te besprijekorna akustička udobnost jamče užitak u vožnji.

Tehnički koncept Coupé-Cabrioleta se temelji na jednakim tehničkim specifikacijama kao ostali modeli koji čine novu obitelj Mégane, ali uključuje brojne specifične elemente koji naglašavaju užitak u vožnji cabrioleta i čije su ključne riječi učinkovitost i udobnost.

Sprijeda se nalazi ovjes tipa pseudo MacPherson spojen s novim pogonskim mostom s tzv. « rogovima ». Navedena arhitektura ograničava bočne pomake pogonskog mosta motora u odnosu na šasiju (poprečna čvrstoća je trostruko veća u odnosu na prethodnu verziju) te na taj način jamči savršenu preciznost vođenja.

Stražnji ovjes je osovina s deformirajućim profilom. Njezin zatvoreni profil je kompaktniji i lakši od multi-link ovjesa, što omogućuje smanjenje težine ovjesa, na iso čvrstoću u torziji.

Kako bi se kompromis između preciznosti vođenja i udobnosti učinio optimalnim, na Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet su ugrađena ležišta iz dvije vrsta materijala između stražnjeg ovjesa i karoserije, koja omogućuju prilagodbu čvrstoće gume na točki pritiska, razdvajajući funkciju vođenja od funkcije filtriranja.

Šasija je kalibrirana kako bi istodobno osigurala visoku razinu udobnosti i specifičnu raspodjelu masa svojstvenu coupé-cabrioletu s krutim krovom.
Razlika u težini u odnosu na berlinu (+160 kg), je rezultirala različitim podešenjima ovjesa :
- čvrstoća opruga je povećana za 13% sprijeda i 17% straga (18,4 mm/100DaN sprijeda i 20,3 mm/100DaN straga)
- stabilizator je ojačan za oko 50%,
- stražnja osovina je ojačana za oko 25%,
- dijagrami amortiziranja su ojačani kako bi osigurali dobro držanje karoserije
Povrh toga, čvrstoća potisnih ležajeva amortizera je smanjena kako bi se zadržala udobnost.
Konačno, odnos između čvrstoće opruga i ovješene mase je jednak onom na berlini.

Specifični kut zanošenja, koji označava naginjanje vozila u zavoju te time njegovo kretanje bez naginjanja iznosi 0,41°/ms-2, u odnosu na 0,48°/ms-2 za Mégane II Coupé-Cabriolet.
Na taj način, novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet nudi vrlo ugodno ležanje na cesti : istodobno udobno, ali i precizno, s velikom preciznošću vođenja u zavoju.

Kako bi smanjio razinu vibracija i osigurao torzionu čvrstoću na razini usporedivoj s coupéom, čija čvrstoća počiva na zatvorenoj kabini, na Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet su uvedena ojačanja strukture koja mu omogućuju povećanje torzione čvrstoće u odnosu na Mégane II Coupé - Cabriolet : + 80% statičke čvrstoće i +30% dinamičke čvrstoće.

Električni progresivni servo upravljač je detaljno redizajniran u odnosu na prethodnu generaciju te su na njega uvedena sva poboljšanja s novih Mégane Berline i Coupéa:
- uvođenje induktivnog senzora zakretnog momenta koji je četiri puta brži od optičkog senzora (0,6 ms za 2,4 ms na Mégane II Coupé-Cabrioletu)
- povećanje frekvencije uzorkovanja računala upravljanja (1 000 Hz trenutačno u odnosu na 420 Hz prije)
- povećanje frekventnog područja za kontrolu rada motora servo upravljača (300 Hz u odnosu na 70 Hz prije)
- promjena ukupnog prijenosnog omjera sustava upravljanja prelazi s 1:18 na 1:17 na novoj generaciji

Kalibiranje dijagrama asistencije je također poboljšano kako bi se omogućila veća udobnost u vožnji i prirodniji osjećaj u pogledu povrata informacija s ceste.

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je opremljen kočionim sustavom velikih dimenzija, sa zračenim diskovima promjera od 280 mm sprijeda (296 mm na motoru dCi 160) i punim diskovima promjera od 260 mm straga.

Dostupna veličina kotača:
- 17”, na 225/45

Motori : elastičnost i užitak u vožnji

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je ponuđen s velikom gamom elastičnih motora i novim automatskim mjenjačima koji su jednostavni i ugodni za korištenje za još veći užitak u vožnji.

Benzinski motori
Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je opremljen, ovisno o državi, s dva benzinska motora : 1.6 16v i motorom s turbo punjačem TCe 130 (Turbo Control efficiency).

Priznati zbog užitka u vožnji koji pružaju, motori 1.6 16v 110 KS i 2.0 16v 140 KS nude živahnost i elastičnost od niskih brojeva okretaja i veću dinamičnost pri visokim brzinama.

- Motor 1.6 16v nudi snagu od 81kW (110 KS) pri 6 000 okr/min i zakretni moment od 151 Nm pri 4 250 okr/min. U sprezi je s ručnim mjenjačem sa šest brzina. Ovaj motor je također dostupan na verziji s bioetanolom (E85).

- Novi motor TCe 130, rezultat istraživanja koje je Alijansa vodila na području « downsizinga », nudi snagu motora 1.8 l (130 ch – 96 kW) i zakretni moment motora 2.0 l (190 Nm), dok je njegova zapremnina samo 1 397 cm3, a umjerena potrošnja u mješovitoj vožnji 7,3 l/100 km. Motor TCe 130 je u sprezi s ručnim mjenjačem sa šest brzina.

Dizel motori
Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je ponuđen s dva dizel motora posljednje generacije, homologirana Euro 5 : dCi 110 FAP i dCi 130 FAP.

- Motor dCi 110 FAP je živahan od niskog broja okretaja zahvaljujući radu na parametrima sagorijevanja (5 brizgaljki po ciklusu) i specifičnom upravljanju turbopunjačem. Nudi zakretni moment od 240 Nm od 1 750 okr/min.

Motor dCi 110 FAP je ponuđen s ručnim mjenjačem sa šest brzina i potpuno novim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i šest brzina, nazvanim EDC (Efficient Dual Clutch) (vidi uokvireni tekst).

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJINovi automatski mjenjač EDC (Efficient Dual Clutch) s dvostrukom spojkom i šest brzina se upisuje u nastojanja Renaulta da objedini udobnost, užitak u vožnji i zaštitu okoliša. Ponuđen zajedno s motorom dCi 110 FAP, ima emisiju CO2 od 130 g/km i potrošnju u mješovitoj vožnji od 5 l/100 km odnosno vrijednosti jednake onima koje nudi ručni mjenjač.
Zahvaljujući navedenom, Novi Renault Mégane Coupé-Cabrioletu opremljenom motorom dCi 110 FAP može dobiti potpis Renault eco2.

- Motor dCi 130 FAP je rezultat značajnih radova na razvoju bloka motora 1.9 Diesel. S novom turbinom sa zavinutim ventilima i brizgaljkama sa 7 rupa, ovaj motor se pokazao snažan i učinkovit. Razvija snagu od 96 kW (130 ch) pri 3 750 okr/min i zakretni moment od 300 Nm dostupan od 1 750 okr/min.

Radovi izvršeni na nosačima motora su omogućili značajno poboljšanje akustičkih karakteristika. Motor dCi 130 FAP je ponuđen zajedno s ručnim mjenjačem sa šest brzina.

Mjenjač s dvostrukom spojkom EDC
Stvoren na temelju tehnologije s dvostrukom spojkom („Dual Clutch Transmission“), mjenjač EDC Renault pripada obitelji automatskih mjenjača: nema papučice spojke, a komanda za upravljanje brzinama je automatska (PRND), s impulsnim načinom rada (+/-). Kod automatskog načina mijenjanja brzina, računalo odabire idealnu brzinu ovisno o različitim parametrima vožnje. Trenutačno uračunava naredbe za ubrzanje i kočenje vozača, odabirući brzinu koja razvija odgovarajuću snagu u onom trenutku u kojem mu je potrebna. U svakom trenutku vozač može odabrati ručno mijenjanje brzina zahvaljujući impulsnom načinu rada.
Kao za svaki automatski mjenjač, promjena stupnjeva prijenosa se obavlja pri istom broju okretaja motora. Dok je uključen određeni stupanj prijenosa, sljedeći je već određen. Promjena stupnjeva prijenosa se vrši prelazeći s jedne spojke na drugu: prva se otvara dok se druga istovremeno zatvara što omogućava stalni pogon tijekom promjene brzina. Prva spojka je namijenjena neparnim (1. brzina, 3. brzina i 5. brzina), dok je druga spojka namijenjena parnim brzinama (2. brzina, 4. brzina, 6. brzina) i brzini za vožnju unatrag.
Renault je odabrao tehnologiju s dvostrukom « suhom » spojkom koja omogućuje smanjenje trenja te time značajno smanjenje potrošnje i emisije CO2 u odnosu na tradicionalni automatski mjenjač.
S kraćim vremenom promjene brzina (290 ms), EDC pokazuje iznimni odziv. Promjena stupnjeva prijenosa se vrši lagano i bez trzajeva, nudeći na taj način veći užitak u vožnji.
Za veću udobnost, poboljšana je promjena stupnjeva prijenosa prema gore: pri slobodnom hodu motora i pri otpuštanju kočnice, vozilo postepeno kreće. Ovaj sustav će posebno doći do izražaja u zastojima ili prilikom manevara parkiranja.
Sustav za pomoć pri kretanju uz brijeg je također ponuđen: kada vozač popusti kočnicu, sustav zadržava pritisak kočenja na kotače kako bi zadržao vozilo nepokretnim još nekoliko sekundi. U sprezi sa sustavom za promjenu stupnjeva prijenosa prema gore omogućava izbjegavanje najmanjeg kretanja vozila unatrag te jamči potpuno sigurno kretanje uz brijeg.
Na taj način, EDC označava istinsku prekretnicu u odnosu na tradicionalne automatske mjenjače, nudeći :
- trenutačni odziv na naredbe vozača
- brzo i lagano mijenjanje automatskih brzina
- potrošnju i emisiju CO2 usporedive s onima dobivenim na vozilima opremljenim ručnim mjenjačem
Zahvaljujući prilagodbi koju su izvršili inženjeri Renault, potrošnja je smanjena za 17%, a emisija CO2/km je smanjena za 30g u odnosu na klasični automatski mjenjač. U sprezi s motorom dCi 110 FAP, EDC je na taj način prvi automatski mjenjač koji je dobio potpis Renault eco2, s emisijom CO2 od 130g/km.

IV. OPTIMALNA SIGURNOST U SVIM UVJETIMA

Sigurnost je strateška odrednica za Renault. Marka iskorištava rezultate istraživanja koje provodi LAB , kao i umijeća inženjeringa za razvoj najučinkovitije opreme u pogledu zaštite u stvarnim situacijama u vožnji.
Na Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je primijenjeno čitavo umijeće tvrtke Renault u pogledu aktivne i pasivne sigurnosti.

U ponudi je brojna oprema koja pomaže vozaču da predvidi opasnosti na cesti :
- upozoritelji na nezakopčane pojaseve na prednjih sjedalima
- sustav za nadzor tlaka u gumama
- dvostruka zakretna ksenon svjetla koja prate zavoje
- sustav automatskog paljenja svjetala
- sustav automatskog uključivanja brisača
- ograničitelj-regulator brzine

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je opremljen sklopom sustava za pomoć u vožnji :
- ABS s elektroničkim razdjelnikom kočione sile EBV
- Sustav za pomoć pri naglom kočenju
- ESC s funkcijom kontrole pod-upravljanja

U pogledu pasivne sigurnosti, Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet koristi sve prednosti platforme Novog Méganea (sposobnost apsorbiranja energije u slučaju snažnih frontalnih i bočnih sudara), kao i specifična ojačanja kritičnih zona (donji dio motornog prostora, stupići vjetrobranskog stakla i obloge praga kao i ojačanja u slučaju bočnog sudara na donjem dijelu središnjeg nosača).
Poput berline, Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet ima strukturu s programiranom deformacijom od čelika vrlo visoke granice elastičnosti. Navedena struktura jamči maksimalni potencijal apsorbiranja i raspodjele kinetičke energije u slučaju sudara kako bi se na najbolji način sačuvala cjelovitost kabine i životi njezinih putnika.
Osim toga, zbog njegove specifične arhitekture, na Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet su primijenjena prilagođena rješenja za pasivnu sigurnost kako bi se zajamčila optimalna zaštita za sve putnike u slučaju frontalnog, bočnog sudara ili prevrtanja vozila.

Struktura karoserije je dodatno ojačana u odnosu na prethodnu generaciju :
NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJI- Kako bi se povećala torziona čvrstoća i otpornost karoserije u slučaju prevrtanja vozila, pregrada između stražnje klupe i prtljažnika je poboljšana : odsada je izrađena u jednom dijelu te je potpuno zavarena, s redizajniranim spojevima na bočnim stranicama karoserije.
- Kako bi se kontroliralo uzdužno savijanje i torzija, čvrstoća bočnih obloga je povećana zahvaljujući povećanju presjeka, te dodavanju ojačanja i umetaka.
- Bočna strana karoserije je ojačana čitavom dužinom, naročito s pomoću kutnika na rubnim dijelovima. Navedeno ojačanje omogućuje poboljšanje zaštite u slučaju bočnog sudara.
- Kako bi se osigurala optimalna zaštita u slučaju prevrtanja vozila, sklop prednji stupić/stupić vjetrobranskog stakla je ojačan s pomoću čelične cijevi formirane savijanjem s visokom granicom elastičnosti (THLE) promjera od 35 mm i debljine od 3,5 mm, ugrađene u nosač vjetrobranskog stakla. Ojačanje velike debljine upotpunjuje sklop.
- Kako bi se izbjegao prodor mehaničkih dijelova u kabinu u slučaju frontalnog sudara, prednji blok je ojačan ispod motora.
- Konačno, naprijed je uvedena dvostruka podnica kako bi se pridonijelo ojačanju čitave karoserije.

Kako bi se izbjegli traumatizirajući kontakti u slučaju snažnog frontalnog sudara, armatura upravljača se deformira, upravljači stup se „uvlači“, a papučica kočnice lomi dok brojne obloge omogućuju amortiziranje udaraca.

U slučaju prevrtanja vozila, putnike štiti zaštitna ćelija koju oblikuje sklop prednji stupić/stupić vjetrobranskog stakla sprijeda te sigurnosni lukovi straga.
Postavljeni iza stražnjih naslona za glavu, pirotehnički sigurnosni lukovi se automatski otvaraju čim se otkrije mogućnost prevrtanja vozila.

Navedenim sustavima se pridružuje Renaultov sustav za zaštitu 3. generacije (SRP3), koji uzima u obzir jačinu sudara i oblik tijela putnika, zahvaljujući udruženom djelovanju sljedećih elemenata :
- sigurnosni pojasevi sa zatezačima, koji ograničavaju pomicanje tijela prema naprijed, zatežući pojas na razini prsnog koša i zdjelice, te ograničitelji zatezne sile, koji smanjuju pritisak pojasa na prsni koš
- prilagodljivi prednji zračni jastuci s dvije komore, koji se otvaraju onoliko koliko je potrebno i ublažavaju udarac
- zračni jastuci protiv zaronjavanja ugrađeni u sjedalni dio koji ograničavaju pomicanje i rotaciju zdjelice te jamče, zajedno sa zatezačem, najbolju moguću zaštitu od fenomena tzv. „zaronjavanja“ , (proklizavanje zdjelice ispod donjeg dijela sigurnosnog pojasa koje je odgovorno za brojne, ponekad teške ozljede trbuha u slučaju frontalnog sudara).

Značajan uzrok smrtnih slučajeva u gradskim sredinama, bočnom sudaru je pridana posebna pažnja na Novom Renault Mégane Coupé-Cabrioletu, koji nasljeđuje, poput berline i coupéa, sustav uveden na Lagunu III :
- dvostruki senzor bočnog sudara, koji upola skraćuje vrijeme otvaranja bočnih zračnih jastuka
- bočni zračni jastuci za zaštitu glave/prsnog koša/zdjelice s dvostrukom komorom, koji prilagođavaju maksimalni pritisak ovisno o otporu svakog od navedena tri dijela tijela. Specifično obilježje ove karoserije je ugradnja bočnih zračnih jastuka u prednja sjedala.

Nasloni za glavu nove generacije, čiji nosači ulaze u naslon za glavu, a ne više u gornji dio naslona sjedala, jamče bolju zaštitu glave u slučaju stražnjeg sudara. Više ne čine kruti dio u naslonu sjedala. Stoga, zaobljeno sjedalo bez armature omogućuje leđima da se utisnu u naslon (hod od 60 mm) u slučaju sudara te time smanjenje trzaja glava/prsni koš.

Stražnja sjedala su u seriji opremljena sustavom pričvršćivanja Isofix s 2 pričvršćivača koji omogućuju jednostavno i sigurno postavljanje dječjeg sjedala. U slučaju postavljanja dječjeg sjedala univerzalne veličine sprijeda, zračni jastuk protiv zaronjavanja se isključuje istodobno sa zračnim jastukom za suvozača.

V. SPORTSKI TON : GT/ GT Line

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet se obogaćuje dvama verzijama koje se odlikuju specifičnim sportskim obilježjima : GT Line

GT Line
Riječ je o paketu sportskih obilježja, dostupnom na razini opreme Dynamique, s motorima iz središta game. GT Line nudi kupcima mogućnost pristupa novom Renault Mégane Coupé-Cabrioletu sa sportskim karakteristikama, zadržavajući ekonomični i ekološki način vožnje.
Na novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet GT Line je uveden novi odbojnik sprijeda, s lijepo oblikovanim usisnicima tamno sive boje tzv. Dark Métal unutar kojih se nalaze svjetla za maglu. Stupići vjetrobranskog stakla i uređenje unutrašnjosti su također ponuđeni u tamno sivoj boji Dark Métal. U stražnji odbojnik je ugrađen aerodinamični difuzor, a logo GT Line se pojavljuje na maski i na pretincu straga. Aluminijski naplatci od 17’’ upotpunjuju ovaj sportski izgled.
U unutrašnjosti, logo GT Line nalazimo na naslonima za glavu i letvici na armaturnoj ploči. Papučica od aluminija i digitalni brojač okretaja naglašavaju sportska obilježja kabine.

VI. PROIZVODNJA

S certifikatom ISO 14001 poput svih tvornica Grupe Renault, u tvornici Georges Besse u Douaiju smještenoj na sjeveru Francuske su proizvedena prva vozila iz obitelji Mégane 1995. Kvaliteta proizvodnje se nije prestala poboljšavati zahvaljujući primjeni standardizacije na radnim mjestima, školovanju djelatnika i jačanju procesa kontrole. Scénic i Grand Scénic koji se trenutačno proizvode u Douaiju su uvršteni među najbolja 3 vozila u pogledu kvalitete u njihovom segmentu u Njemačkoj (izvor ADAC, njemački automobilski klub).

Douai, 40 godina povijesti Renault

Godine 1969., odabirući tvornicu u Douaiju, Država, koja je tada bila jedini dioničar tvornica Renault, je odlučila odgovoriti na krizu koja je pogodila to područje sa snažnom radničkom i industrijskom tradicijom.
Utemeljena između 1970. i 1975., tvornica Renault Douai je prvo proizvodila Renault 5, koji se proizvodio u drugim tvornicama od 1972.  Međutim, prvo vozilo koje se proizvodilo isključivo u ovoj tvornici je Renault 14 od 1976. Početak 1980-ih je obilježio uspjeh vozila Renault 9 (vozilo godine 1982.) i Renault 11. Godine 1986., tvornica je osigurala proizvodnju vozila Renault 21. Pojavljivanje vozila Renault 19 u 1988., koje je držalo vodeće mjesto među vozilima koja su se uvozila u Njemačku je označilo početak politike Potpune Kvalitete marke. Tvornica je nazvana Georges Besse 1993., u sjećanje na predsjednika-generalnog direktora ubijenog 1986. Tri godine kasnije, tvornica proizvodi vozila Mégane I Berlina i Classic, prije nego što je Scénic I (vozilo godine 1997.) ostvario dotad nezabilježeni komercijalni uspjeh i imidž koji je nagnao tvornicu da se između 2000. i 2002. posveti proizvodnji samo ovog vozila.  Godine 2002. započinje proizvodnja vozila Mégane II Berline, 2003. vozila Scénic II i Mégane II Coupé-Cabriolet te 2004. vozila Grand Scénic.
S vozilima Novim Scénic i Grand Scénic, lansiranim 2009. i svrstanim među najbolje u pogledu kvalitete u ovom segmentu u Europi, tvornica još jednom dokazuje svoje povijesno industrijsko umijeće.

Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet proizveden u Douaiju

Proizveden uz bok vozilima Scénic i Grand Scénic na dvama proizvodnim linijama tvornice u Douaiju, novi Renault Mégane Coupé Cabriolet iskorištava 250 milijuna eura koji su već uloženi u tvornicu prilikom pokretanja programa Novi Mégane.
Upravljanje raznolikostima povezanim s istodobnom proizvodnjom karoserija monovolumen i coupé-cabriolet je u središtu proizvodnog procesa. Uvedena su brojna poboljšanja organizacije kako bi se zajamčilo postizanje izvrsnih rezultata kvalitete.

Djelatnici tvornice su se pripremili za postizanje najboljih rezultata kvalitete od pokretanja proizvodnje. Ukupno su prošli 3 400 sati školovanja specifičnog za Novi Mégane Coupé Cabriolet od čega je jedan dio posvećen montaži krova, složenom elementu u pogledu geometrije te hidrauličkim sklopovima i kablovima.

S početkom prodaje od svibnja 2010. u Zapadnoj Europi, Novi Renault Mégane Coupé-Cabriolet je šesto i posljednje vozilo programa Novi Mégane nakon Berline, Coupéa, Grandtoura, Scénica i Grand Scénica.Povratak na "Što mi mislimo o tome"

PočetnaSvijet automobilaNOVI RENAULT MÉGANE…