WMD Hosting

PočetnaSvijet automobilaRENAULT WIND - KOMPAKTNI,…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Svijet automobila

RENAULT WIND - KOMPAKTNI, ZABAVNI I DOMIŠLJATI COUPE ROADSTER

Objavljeno: 20.07.2010.

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJIZahvaljujući jedinstvenom konceptu električnog rotirajućeg krova, Renault Wind predstavlja dah svježine na tržištu cabrioleta.
Na taj način, Marka je obogaćena novim modelom namijenjenim užitku putnika u vožnji koji poziva na drukčiji doživljaj automobila. Koncepcijski i tehnologijski, Renault Wind domišljato utjelovljuje novi potpis Marke Renault : « Drive the change ».

Renault nudi opremu koja povećava užitak u vožnji za kupce u potrazi za kompaktnim vozilom za svakodnevno korištenje. Renault Wind, coupé roadster s 2 sjedala od 3.83 m se pozicionirao između vozila Twingo i Clio. Nudi višenamjenske karakteristike zahvaljujući domišljatom sustavu električnog krova koji se otvara u samo 12 sekundi. Ovaj krov se sprema iznad prtljažnika, omogućujući zadržavanje konstantne zapremnine od 270 dm3 VDA, s otvorenim kao i zatvorenim krovom.

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJIJedinstveni dizajn koji ne ostavlja ravnodušnim. S plavičastim svjetlima, zategnutim linijama i dinamičnim stražnjim dijelom, Renault Wind se odlikuje stilom koji nagovještava vozila budućnosti. Zaobljene linije prtljažnika, crna sjajna vanjska ogledala i bočno postavljena oznaka koja ističe os rotacije krova su detalji koji čine Renault Wind jedinstvenim.
Vozačevo sjedalo je obrađeno kao kokpit, s instrumentima koji podsjećaju na svijet automobilskih utrka i sportskim sjedalima s ugrađenim naslonima za glavu. Za upravljačem ćete pronaći niski položaj u vožnji i sportsku ergonomičnost tipičnu za roadster vozila.

Umijeće Renault Sport Technologies (R.S.T) u službi užitka u vožnji se više ne mora dokazivati. Renault Wind su razvili inženjeri R.S.T te je na njega primijenjeno čitavo njihovo iskustvo.
Coupé roadster Renault Wind koristi platformu vozila Clio 2 R.S. savršeno prilagođenu snagama dvaju motora : TCe 100 i 1.6 16v od 133KS. Iznimno postignuće inženjera R.S.T počiva u razvoju vozila coupé roadster s najboljim omjerom težina/čvrstoća karoserije, koje omogućuje vozilu Renault Wind da ponudi užitak u vožnji kao i umjerenu potrošnji i emisiju CO2.

Na vozilo Renault Wind je primijenjeno čitavo umijeće Renaulta u pogledu aktivne i pasivne sigurnosti. Izvrsna obilježja šasije zajedno sa snažnim kočenjem čine ležanje na cesti vozila Renault Wind iznimno sigurnim.

Renault Wind će se komercijalizirati od srpnja 2010. u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sloveniji, a od rujna u ostalim državama Zapadne Europe.

NOVO VOZILO ZA UŽITAK U GAMI RENAULT

S dužinom od 3.83m Renault Wind se pozicionira između vozila Twingo (3.60m) i Clio (4.03m), što omogućuje tvrtki Renault da ponudi novi koncept kompaktnog vozila coupé roadster za svakodnevno korištenje.

Za koje kupce i za odgovore na koja očekivanja
Zbog čega bi sloboda vožnje na otvorenom bila rezervirana samo za više segmente? U Europi postoji nezadovoljena potreba za malim cabrioletom za svakodnevno korištenje za samce ili za parove bez djece. Ovi potencijalni kupci su prilično mladi, (i/ili mladi duhom) osjetljivi na sportska obilježja vozila coupé i roadster, a u potrazi su za upečatljivim vozilom koje je dovoljno funkcionalno za svakodnevno korištenje.

Renault Wind, coupé roadster
Na temelju navedenih očekivanja, ponuditi kompaktni coupé roadster sa sportskim obilježjima, jedinstvenog i drukčijeg dizajna s kriterijima koji su sinonim za « slobodu », je podrazumijevalo :
- domišljato i robusno otvaranje krova, s istinskim osjećajem vožnje na otvorenom, jednostavno za rukovanje,
- iznimnu praktičnost, s konstantnom zapremninom prtljažnika za korištenje u svim okolnostima,
- kompaktnost i okretnost prilagođene gradskoj vožnji
- dinamičnu vožnju koja udružuje užitak i živahnost s umjerenom potrošnjom
- niski položaj u vožnji i sportsku ergonomičnost
- izniman odnos cijena/karakteristike

JEDINSTVENI DIZAJN

Jedinstveni dizajn koji ne ostavlja ravnodušnim. S plavičastim svjetlima, zategnutim linijama i dinamičnim stražnjim dijelom, Renault Wind se odlikuje stilom koji nagovještava vozila budućnosti.

Vanjski dizajn: karakteristike koje privlače poglede
U ovoj klasi vozila, vanjski dizajn je prvi kriterij odabira. Kako bi privukao kupce, Renault Wind se odlikuje dinamičnošću, robusnošću kao i suvremenim stilom.
Na prvi pogled, Renault Wind se odlikuje sportskim, robusnim izgledom s kosim linijama poklopca motora, visokim bočnim linijama, lijepo oblikovanim bočnim stranama i fiksnim lukom.
Dvostruko ispupčenje u ravnini s naslonima za glavu stvara skladnu povezanost između unutrašnjeg i vanjskog dijela te preuzima obilježja vozila roadster.
Gornja poprečna greda vjetrobranskog stakla je pomaknuta prema naprijed u odnosu na kabriolete konkurencije čime je ojačan doživljaj vožnje na otvorenom i pripadnost vozila Wind svijetu roadstera.

Dizajn vanjskog dijela s ugradnjom aerodinamičnog spojlera na poklopac prtljažnika mu pruža jedinstveni stil, a svjetla u obliku bumeranga nude ekskluzivni svjetlosni potpis.

Renault Wind je dostupan u ledeno bijeloj (obična boja), plavoj Majorelle, crvenoj, sivoj Altica ili biserno crnoj (metalik boje). 

Dizajn unutrašnjosti : pravi kokpit

NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJIUnutrašnjost vozila Renault Wind nudi atmosferu kao u kokpitu koja pojačava dojam sportske vožnje, obujmljujuća sjedala s ugrađenim naslonima za glavu te kompletne instrumente postavljene u profilirane brojače kao i prozirno sjenilo (crveno ili crno) nadahnuto svijetom sportskih natjecanja.
Pojasevi, aluminijske papučice, sportski upravljač i brojni dijelovi od glatkog kroma naglašavaju unutrašnjost tamno sive boje i potvrđuju jedinstveni karakter ovog coupé roadstera.
Jedan cilj : probuditi želju za vožnjom u vozilu Wind !

Sjedala s ugrađenim naslonima nude udobnost i izvrsno bočno držanje.
U verziji s kožom, sjedala su grijana i dostupna u tamno sivoj ili bež boji.

REVOLUCIONARNI KROV

Krov vozila Renault Wind predstavlja istinsku prekretnicu u pogledu tehnologije cabriolet vozila. Vlasnici vozila s platnenim krovom su često zabrinuti kada je vozilo parkirano van dok kruti sklopivi krov može zauzeti veliki dio prtljažnika te je stoga rezerviran za veća vozila.
Odabir rotirajućeg mehanizma se stoga čini kao najbolje rješenje kako bi se ponudilo jednostavno, brzo i pouzdano otvaranje krova, istodobno zadržavajući jednaku zapremninu prtljažnika bez obzira na položaj krova.

12 sekundi za vožnju na otvorenom, najbrže otvaranje krova u klasi
Nakon otključavanja krova zahvaljujući ručici, dovoljno je pritisnuti gumb za električno otvaranje kako bi se krov zarotirao oko svoje osi, između stupića bočnog stakla prije nego što se tiho spusti na poklopac prtljažnika.
Zvučni upozoritelj i poruka na zaslonu putnog računala obavještavaju vozača o završetku manevra. 
Osim što predstavlja brzi način otvaranja i zatvaranja krova, ova domišljata tehnologija rotirajućeg krova upotrebljava malo dijelova, što dodatno pridonosi njezinoj pouzdanosti.
Težina krova i njegovih mehanizama iznosi samo 21,8 kg, odnosno 5 puta manje od klasičnog krutog krova.
Unutrašnjost prtljažnika je zaštićena od prašine i čestica u položaju “otvoreno” zahvaljujući patentiranom dizajnu poklopca prtljažnika dok fiksno stražnje staklo aktivno pridonosi čvrstoći strukture vozila Wind.

Prtljažnik jednak onom na vozilu Clio
Bilo da je krov podignut ili spušten, jednakih izdašnih, lako dostupnih 270dm3 VDA zapremnine prtljažnika znači da vlasnici vozila Renault Wind mogu putovati s prtljagom, otvarajući krov kada to požele.
Otvaranje i zatvaranje krova ne zahtijeva veći napor od klasične berline zahvaljujući dvije potisne poluge.

UMIJEĆE RENAULT SPORT TECHNOLOGIES U SLUŽBI UŽITKA U VOŽNJI

Umijeće Renault Sport Technologies (R.S.T) u službi užitka u vožnji se više ne mora dokazivati. Renault Wind su razvili inženjeri R.S.T te su na njega primijenili čitavo svoje iskustvo.
NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJIDjelatnici u sjedištu inženjeringa R.S.T.-a smještenog u Les Ulis pokraj Pariza, Francuska, su usko surađivali s ekipama iz obližnjeg Technocentra u Guyancourtu kako bi osigurali da se na Wind primijene najbolja umijeća tvrtke. 
Renault Wind je coupé roadster koji iskorištava najbolje strane platforme vozila Clio 2 R.S. koja je prilagođena dvama pogonskim grupama: TCe 100 i 1.6 16v od 133 KS.
Umijeće R.S.T. inženjera je omogućilo razvoj vozila coupé roadster s najboljim omjerom težina/čvrstoća karoserije koji omogućuje vozilu Renault Wind da udruži užitak u vožnji s niskom potrošnjom i emisijom CO2.

Učinkovita i sigurna šasija

Renault Wind raspolaže izvanrednom šasijom :
- Sprijeda, ovjes je tipa pseudo MacPherson, s donjim ramenima od aluminija (proces Cobapress®) kako bi se smanjila težina.
- Stražnji ovjes u obliku slova H. Za filtriranje i udobnost, opremljen je vertikalno postavljenim amortizerima i spiralnim oprugama promjenjive fleksibilnosti. Osovina protiv zanošenja promjera od 24 mm osigurava najbolji kompromis između performansi i udobnosti.

Renault Wind je opremljen kotačima od 16’’ i 17’’ s naplatcima-gumama Speedline-Bridgestone od 195/45 R16 i Speedline-Continental od 205/40 R17.

Električni servo upravljač vozila Renault Wind je kalibriran kako bi bio precizan i direktan, a njegov prijenosni omjer je 16.5, što je jednako vozilu Clio3 R.S.

Umjerena težina za maksimalnu čvrstoću

Smanjenje težine je najvažniji kriterij za poboljšanje performansi. Isto tako, doprinosi smanjenju potrošnje dok je povećana čvrstoća karoserije neophodna za osiguranje besprijekornog ležanja na cesti.
NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJITimovi inženjera su posvetili posebnu pažnju ukidanju vibracija i torzionoj čvrstoći (9000 Nm/°).
Kako bi postigli navedeno, karoserija je opremljena jednostavnim, učinkovitim i inovativnim ojačanjima:
- ojačanja ispod karoserije i u prtljažniku,
- ojačane obloge praga
- pregrada između putničkog prostora i prtljažnika
Navedeni elementi omogućuju vozilu Wind postizanje najboljeg omjera težina/čvrstoća u klasi.

Istodobno, mala težina rotirajućeg krova (21.8kg) omogućuje vozilu Wind postizanje težine od
1131kg s motorom TCe 100 i 1173 kg s motorom 1.6 16v 133 KS.

Dva motora u službi užitka u vožnji
TCe 100 : elastičan i reaktivan (TCe : Turbo Charged Efficiency),
Povrh umjerene potrošnje motora njegove zapremnine, ovaj živahni motor se odlikuje snagom motora od 1.4l i zakretnim momentom motora od 1.6l. Opremljen je turbokompresorom niske inercije čije je vrijeme odziva smanjeno na maksimum, zahvaljujući turbini i kompresoru malog promjera. Najveća snaga od 100 KS (74 kW) se postiže pri 5 500 okr/min dok je najveći zakretni moment od 152 Nm dosegnut pri 3 500 okr/min.

Kombinacija male zapremnine motora TCe 100 s turbokompresorom niske inercije nudi veliku živahnost već od niskog broja okretaja. Najveći zakretni moment se postiže već od niskog broja okretaja i na velikom rasponu korištenja. Turbokompresor raspolaže funkcijom « overpower » koja omogućuje privremeno povećanje snage i zakretnog momenta (za 5 KS i 6 Nm) u 2., 3. i 4. brzini iznad 4 500 okr/min. Kako bi naglasili njegov karakter, ručni mjenjač od 5 brzina (JH3), u sprezi s motorom TCE 100 KS, raspolaže s kratkim prijenosnim omjerima kako bi ponudio dodatnu živahnost i odziv.
Spoj tehnologije i smanjene zapremnine mu omogućuju postizanje niske potrošnje : 6,3 l/100 km u mješovitoj vožnji, što predstavlja emisiju CO2 od samo 145 g/km, istodobno pružajući maksimalni užitak u vožnji. Renault Wind TCe 100 ubrzava od 0 do 100 km/h u samo 10,5 sekundi.

1.6 16v 133 KS : Elastični i snažni atmosferski motor.
Renault Wind je opremljen atmosferskim motorom 1.6 16v koji je razvio Renault Sport Technologies. Snažni temperament ovog motora se očituje kroz posebno obrađene zvučne karakteristike.
Atmosferski motor 1.6 16v (K4M RS) razvija snagu od 133 KS (98 kW) pri 6 750 okr/min za maksimalni zakretni moment od 160 Nm pri 4 400 okr/min. Ovaj motor je elastičan, s visokim performansama i bez vremena odziva. Razlikuje se zahvaljujući velikom rastu zakretnog momenta (crvena linija na 7000 okr/min).
S ovim motorom ispod poklopca, Renault Wind nudi živahnost i užitak u svakodnevnoj vožnji pri niskom i prijelaznom broju okretaja ispod 4 500 okr/min, premda u potpunosti dolazi na svoje kada se broj okretaja popne iznad 4 500 okr/min. Renault Wind 1.6 16V ubrzava od 0 do 100 km/h u 9,2 sekundi, a najveća brzina iznosi 201 km/h. Potrošnja je umjerena s 7 l/100 km (odnosno emisija CO2 od 165 g/km).

SIGURNOST

Sigurnost je strateška odrednica za Renault koji iskorištava istraživanja koja provodi LAB , kao i njegova inženjerska umijeća kako bi razvio najučinkovitiju opremu za stvarne situacije u vožnji.
Na taj način, na Renault Wind je primijenjeno čitavo umijeće tvrtke Renault u pogledu aktivne i pasivne sigurnosti.

Aktivna sigurnost

U ponudi su sustavi za pomoć u vožnji i brojna oprema za pomoć vozaču :
NOVI RENAULT MÉGANE COUPÉ-CABRIOLET - ELEGANCIJA COUPÉA, DOŽIVLJAJ CABRIOLETA U VOŽNJI- ABS s elektroničkim razdjelnikom kočione sile EBV
- Sustav za pomoć pri naglom kočenju
- Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) s funkcijom kontrole pod-upravljanja
- Vizualni upozoritelj na nezakopčani vozačev pojas
- Sustav automatskog paljenja svjetala
- Sustav automatskog paljenja brisača
- Ograničitelj-regulator brzine

Snažno i učinkovito kočenje
Koristeći umijeće Renault Sport Technologies, Renault Wind nudi snažno i učinkovito kočenje u kombinaciji s postepenim doziranjem kočenja na papučici. Kočioni sustav je velikih dimenzija, sa zračenim diskovima od 280mm sprijeda i 240mm straga te s kočionim kliještima sprijeda od 57mm, i straga od 34mm.

Zaustavni put vozila Wind, (uključujući vrijeme odziva kočionog sustava) iznosi :
Pri 50 km/h : 10.5 m
Pri 100 km/h : 39 m
Pri 130 km/h : 65 m

Pasivna sigurnost

Struktura karoserije je ojačana čeličnim šipkama i cijevima koje su ugrađene u podvozje i u prtljažnik.

Patentirane, nove obloge vrata štite tzv. ćeliju za preživljavanje u slučaju frontalnog ili bočnog sudara.

Fiksni sigurnosni luk u koji je ugrađeno stražnje staklo omogućuje zaštitu putnika u slučaju prevrtanja vozila.
Kako bi se izbjegle traumatske ozljede u slučaju snažnog frontalnog sudara, armatura upravljača se deformira, upravljački stup se uvlači, a brojne obloge omogućuju amortiziranje udarca.

Navedenim sustavima se pridružuje Sustav za zaštitu Renault 3. generacije (SRP3), koji uzima u obzir jačinu sudara i oblik tijela putnika, zahvaljujući zajedničkom djelovanju sljedećih elemenata:
- sigurnosni pojasevi sa zatezačima, koji ograničavaju pomicanje tijela prema naprijed, zatežući pojas na razini prsnog koša i zdjelice
- prednji zračni jastuci koji potpuno apsorbiraju energiju udarca
- zračni jastuci za zaštitu glave i prsnog koša ugrađeni u sjedala

Moguće je isključiti zračni jastuk za suvozača s pomoću komande kako biste mogli potpuno sigurno i u skladu sa zakonom postaviti dječje sjedalo okrenuto suprotno od smjera vožnje.

UŽITAK DOSTUPAN SVIMA

Korisne tehnologije

« Plug & Music » konektivnost omogućuje putnicima priključivanje digitalnih uređaja poput iPod-a®, iPhone-a®, USB ključeva i drugih MP3 uređaja kompatibilnih s USB-om u audio sustav vozila Renault Wind. Ovaj sustav omogućuje putnicima da uživaju u glazbi pohranjenoj na prijenosnim uređajima te da se kreću kroz izbornike koristeći komande pri upravljaču ili gumbe na fasadi radija. Izbornik, mapa i nazivi pjesama se prikazuju na odvojenom zaslonu.

Funkcija „hands free“ telefonija Bluetooth® omogućuje vozačima sigurno preuzimanje i upućivanje telefonskih poziva putem zvučnika u vozilu. Sustav automatski prepoznaje telefon svaki puta kada pokrenete vozilo. Funkcija „stavljanje na čekanje“, ekskluzivna za Renault, omogućuje vozaču da stavi svog sugovornika na čekanje sve do trenutka kada može sigurno preuzeti poziv. Radio se automatski prekida prilikom dolaznog ili odlaznog poziva. Upravljanje svim funkcijama se vrši putem komandi pri upravljaču i na odvojenom zaslonu.

Funkcija Bluetooth® tehnologija također uključuje audio streaming, koja omogućuje bežični prijenos omiljene glazbe pohranjene na prijenosnom uređaju kompatibilnom s normom A2DP na zvučnike u vozilu.

Jednostavna i bogato opremljena serijska gama

 • Svjetla za maglu
 • Stražnji spojler u boji karoserije
 • Kromirana ispušna cijev
 • Crna sjajna kućišta vanjskih ogledala
 • Aluminijski naplatci 16“ « Emotion » s gumama 195/45 R16
 • Krov s rotirajućim mehanizmom s električnom komandom
 • Zaštite na pragovima vrata
 • Sportske papučice od aluminija
 • Sportska sjedala W’AIR, podesiva po visini i s ugrađenim naslonima za glavu
 • Sportski upravljač presvučen kožom, podesiv po visini
 • Kožna ručica mjenjača
 • Prozirno crno sjenilo instrumenata
 • Električni progresivni servo upravljač
 • Sustav protiv blokade kotača (ABS) s elektroničkim razdjelnikom kočione sile
 • Sustav za pomoć pri naglom kočenju (AFU)
 • Prednji i bočni zračni jastuci za zaštitu glave i prsnog koša
 • Regulator i ograničivač brzine
 • Putno računalo
 • Središnje zaključavanje s daljinskim upravljanjem
 • Automatsko zaključavanje vrata u vožnji
 • Električno podesivi grijani vanjski retrovizori
 • Grijano stražnje staklo
 • Električno otvaranje stakala (impulsno pri otvaranju)
 • Ručni klima uređaj
 • Radio mono CD MP3, 2x20W, odvojeni zaslon, komande pri upravljaču i pomoćne utičnice RCA
 • Elektronička kontrola stabilnosti (ESC)


Dostupno ovisno o verziji i državi :
• Paket „Klima uređaj“ : automatski klima uređaj sa senzorom za kišu,
• Radio mono CD MP3, 4x35W, bluetooth®
• Crni aluminijski naplatci 17“ dijamantnog sjaja « Sphinx » s gumama 205/40 R17
• Paket „Koža“ : presvlake od kože tamno sive ili bež boje, grijana sjedala
• Krov sjajne crne boje
• Paket „Look“ : kromirana kućišta vanjskih retrovizora, kromirana ispupčenja straga, ukrasni umetci
maske sive boje, prozirno sjenilo instrument ploče crvene boje, tepih s crvenim prošivima, pojasevi
crvene i crne boje

Dostupno u dodatnoj opremi
• TomTom XL Live
• Pomoć pri parkiranju straga s 4 senzora
• Ukrasni obrubi svjetala za maglu
• Kromirana ispupčenja
• Stražnji difuzor s dvostrukom kromiranim ispušnom cijevi
• Alarm
• Ručica mjenjača Sport
• Tepih od tekstila « Expression »
• Gumeni tepih


KVALITETA I PROIZVODNJA

Renault Wind se proizvodi u tvornici u Novom mestu u Sloveniji na istoj liniji kao Twingo i Clio 2. Tvornica ima certifikat ISO 9001 i ISO 14001 te koristi sustav proizvodnje Renault (SPR) kako bi zajamčila vrlo visoku razinu kvalitete.

Proizvodnja na liniji Twingo-Clio2

Tvornica u Novom mestu je dobila certifikat ISO14001 godine 1999. (koji je revidiran 2002., 2005. i 2008.). Ovaj certifikat, koji dodjeljuje nezavisna organizacija za certificiranje (ISO međunarodna organizacija za standardizaciju) svjedoči o neprestanim naporima tvornice da smanji štetni učinak svojih aktivnosti na okoliš. Tvornica u Novom mestu spada među tvornice grupe Renault s najmanjim štetnim učinkom na okoliš. U deset godina, potrošnja vode po vozilu je smanjena na pola, a potrošnja energije je reducirana za 40 %.

Uvođenje vozila Wind na istu proizvodnu liniju kao vozila Clio 2 i Twingo omogućuje optimalno korištenje industrijskih kapaciteta. Isto tako, omogućuje prilagodbu plana proizvodnje različitih modela ovisno o potražnji na tržištu. 
Motori vozila Wind se proizvode u Francuskoj, u Douvrinu, za motor TCe 100 te u Španjolskoj, u Valladolid, za 1.6 16v 133. 

Djelatnici u inženjeringu RST-a čije je sjedište smješteno u Les Ulis u pariškoj regiji su usko surađivali s timovima iz Technocentra u Guyancourt, uključujući i tim dizajnera.

INTERVJU S BEATRICE FOUCHER-SYBORD, DIREKTORICOM PROIZVODA

Kojoj kategoriji pripada Wind : coupé ili roadster ?
Béatrice Foucher-Sybord – Wind je coupé zbog svojih zategnutih linija, a roadster zbog dva sjedala, doživljaja vožnje na otvorenom i sportskog kokpita. Dakle, na određeni način, Wind stvara svoju vlastitu kategoriju. Osim toga, ovaj novi koncept donosi korisnu tehnološku inovaciju s jednostavnim, brzim i domišljatim krovom s rotirajućim mehanizmom koji se savršeno uklapa u duh Renaulta.

Koje je tržište za ovu vrstu vozila ?
B. F.-S. – Segment I malih cabrioleta predstavlja oko 100 000 vozila godišnje u Europi. Međutim, to je tržište sklono velikim fluktuacijama ovisno o ekonomskoj situaciji i dostupnim proizvodima.  Godišnja prodaja može iznositi 75 000 vozila kada je godina loša, ali može dosegnuti do 140 000 ili 150 000 u uspješnijim godinama, kada proizvođači lansiraju nove, privlačne modele

Renault je uglavnom poznat po svojim obiteljskim vozilima. Što vas je potaknulo da se pridružite ovom tržištu ?
B. F.-S. – Istraživanja su pokazale da postoji tržište za mala, zabavna vozila koja ne koštaju čitavo bogatstvo. U visokoj klasi, kupci već mogu odabrati između brojnih modela : SUV, sportska vozila, coupéi s pet vrata, 4x4… Želimo omogućiti kupcima sličan izbor za mala vozila, područje na kojem Renault ima veliku legitimnost. Vozilo za užitak u vožnji, Wind popunjava prazni prostor uz vozila Modus, Clio i Twingo. Osim toga, to je model koji će pozitivno pridonijeti imidžu marke Renault, naglašavajući njegovu dinamičnost i mladost. To je automobil koji ćete primijetiti na cesti.

Koje su ambicije Renaulta na ovom tržištu ?
B. F.-S. – Wind je jasno vozilo za privlačenje novih kupaca. Zahvaljujući ovom vozilu, doprijet ćemo do kupaca s visokim aspiracijama koje marka danas ne privlači. Wind bi nam trebao omogućiti zauzimanje značajnog mjesta na tržištu malih vozila za užitak u vožnji.

KAO KOMBINACIJA COUPÉA I ROADSTERA, Wind je „fun to drive“ vozilo sportskih linija koje je istodobno dostupno i prilagođeno za svakodnevnu vožnju. Proširuje ponudu Renaulta u segmentu I, u kojem zapravo nema pravog ekvivalenta na tržištu.

WIND JE CABRIOLET KOJI NUDI DOŽIVLJAJ VOŽNJE ROADSTERA, bez neugodnosti koje predstavlja minimalistički prtljažnik. Prtljažnik ovog vozila ima konstantnu zapremninu od 270 dm3 (norma VDA), a sličan je onom na Cliu.

WIND JE OPREMLJEN INOVATIVNIM KROVOM S ROTIRAJUĆIM MEHANIZMOM, koji se otvara i zatvara u rekordnom vremenu : samo 12 sekundi. Kada je krov otvoren, sprema se u domišljato dizajniran, patentiran pokrov.

RAZVIJEN OD STRANE RENAULT SPORT TECHNOLOGIES, Wind posjeduje izvrsne dinamičke kvalitete i nudi istinski užitak u vožnji.Povratak na "Što mi mislimo o tome"

PočetnaSvijet automobilaRENAULT WIND - KOMPAKTNI,…