Hyundai
www.trebamauto.hr

PočetnaŠto su rekli o svojim automobilimaVW BUBA IZLOŽENA U KATEDRALI…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Što su rekli o svojim automobilima

VW BUBA IZLOŽENA U KATEDRALI

Objavljeno: 07.07.2009.

VW Buba

  • Skup starih VW Buba u Hessich Oldendorfu održava se svake 4 godine i jedan je od najcjenjenijih na svijetu po brojnosti vrijednih primjeraka, a na njemu je sudjelovao i VW Buba klub Zagreb (http://www.vwbuba.hr)
  • Sudjeluju VW Bube do 1957. godine, te svi ostali zrakom hlađeni Volkswageni do 1967. godine
  • Scena nikada nije bila jača sudeći po broju rijetkih i vrlo vrijednih primjeraka; rekordnih 20 Hebmuellera i 11 plovnih Schwimmwagena

VW Buba iz 1938. godine izložena u katedrali

VW BubaNesvakidašnje okupljanje ljubitelja starih VW buba u Hessich Oldendorfu u Njemačkoj ove godine je imalo poseban značaj: pronađen je prvi primjerak serijske VW Bube iz 1938. godine i tom je prigodom bio izložen u lokalnoj katedrali ne samo tijekom susreta nego i nekoliko dana prije. To nije omelo redovno služenje mise, naprotiv, prva VW Buba tamo je stajala na opće oduševljenje vjernika i tijekom misnih slavlja prije i poslije samog skupa. To je svojevrsni presedan, baš kao i pronalazak tako rijetkog primjerka.

VW BubaPoluraspadnuta i tek djelomično restaurirana, pod reflektorima, prva Buba uživala je divljenje prisutnih mještana, vjernika i sudionika skupa zrakom hlađenih VW vozila proizvedenih prije 1957. godine. On se održavao od 26. do 28. lipnja u pitoresknom njemačkom gradiću nadomak Hannovera. Okupio je najekskluzivnije primjerke starih Volkswagena, među njima i 20 primjeraka Hebmuellera, posebnog dvosjeda koji je proizveden u 700 primjeraka, a danas se zna za njih tek dvjestotinjak –zajednička vrijednost okupljenih primjeraka je oko dva milijuna eura.

Čak 12 ratnih amfibija s pogonom na sve kotače koje voze po cesti ili terenu, odnosno po vodi.

VW BubaBogat program nije uključivao samo posebno misno slavlje, nego i razmjenu dijelova, izložbu svih pristiglih automobila po uličicama malog gradića tijekom tri dana trajanja skupa te poseban dio priređen na riječnom prijelazu gdje je inscenirana scena iz povijesti - prelazak starim Volkswagenima koji su inscenirali jedan običan dan iz povijesti. Zapravo, bio je običan sve do posebnog događaja. Niz rijeku Wesser su nizvodno, do okupljene mase, pristigle i ratne amfibije, odnosno Schwimmwageni, kojih se okupilo 12. Njih čak 11 bilo je „u plovnom“ stanju i do razdraganog mnoštva doplovilo je vlastitom snagom. Kako su gotovo svi tijekom Drugog Svjetskog rata i kasnijih godina uništeni, ovo je jedna od rijetkih prilika na svijetu kad ih se može vidjeti kako plove u tolikom broju. Većina ih ima pokrpane rupe od metaka i originalnu opremu.

Vrijednost koja traje

VW BubaUz Schwimmwagene su se mogle vidjeti i druge verzije rađene na temeljima VW Bube: Karmann Ghia, Kubelwagen, VW Kombi, Karmann Typ 34 i mnogi drugi. Prijava za automobile koji će sudjelovati na skupu pristiglo je čak 700, a niti jedan ne vrijedi manje od 4000 eura koliko stoji potpuno isluženi Volkswagen proizveden prije 1957. godine koji se može restaurirati. Pretpostavlja se da je prosječna vrijednost automobila koji su sudjelovali između 20 i 25 tisuća eura.

VW BubaKao i na svim važnijim skupovima, i ovom je prisustvovao VW Buba klub Zagreb na čijoj se web stranici http://www.vwbuba.hr može naći više informacija o susretu, te link na službenu foto galeriju.Povratak na "Što su rekli o svojim automobilima"

PočetnaŠto su rekli o svojim automobilimaVW BUBA IZLOŽENA U KATEDRALI…