Hyundai
www.trebamauto.hr

PočetnaTestovi automobilaTEST: CHEVROLET AVEO…

Auto

Godina 2015. počinje sa novim Passatom, Corsom 
i TT Coupe-om

Mnogo puta do sada su svi novi modeli dobivali izvrsne ocjene u poglavljima tehnike, ergonomije, voznih osobina. Svakako će trebati provjeriti sve testove prije odluke o kupnji određenog modela..    Više »

Testovi automobila

TEST: CHEVROLET AVEO 1.4 LS

Objavljeno: 21.11.2008.

Chevroletov veliki plus

CHEVROLET AVEO 1.4 LSKada je nedavno Fiat zapao u tešku financijsku krizu, kontroverzni talijanski premijer je savjetovao Fiatovom vodstvu da sve automobile ubuduće preimenuje u Ferrari i da neće imati problema sa slabom prodajom. Koliko god smiješna, ideja nije u biti ni tako loša. Svega ovoga sam se sjetio kada sam sjeo u testni Aveo. Dok su Talijani to shvatili kao šalu, Korejci su upravo takvim potezom oživili svoju posrnulu marku Daewoo.

CHEVROLET AVEO 1.4 LSKako je Daewoo u vlasništvu General Motorsa kao i Chevrolet, vodstvo tvrtke je odlučilo da se svi Daewoo modeli preimenuju u Chevrolet koji na našem tržištu ima puno bolji imidž od Korejaca. U svakom slučaju to je bio pravi marketinški potez koji je na kraju i urodio plodom. Uz pomoć vrlo kvalitetne i bogato razgranate Opelove mreže hrvatski vozači su dobili marku koja ima zvučno ime, odličnu kvalitetu usluge u prodaji i postprodaji, prihvatljive cijene i solidne automobile.

CHEVROLET AVEO 1.4 LSBudući da je Aveo doživio nedavno blagi redizajn, to je bio i povod našem testu. Izvana je Aveo vrlo dobro dizajnerski izveden. Ispred svega pred konkurencijom se ističe nekoliko detalja. Prednja maska sa posebno istaknutim logom, bočne srebrne „škrge“ i crna rešetka u stražnjem braniku. Uz te detalje i cjelokupan simpatičan dizajn Aveo može održati lekciju mnogim europskim konkurentima.

U unutrašnjosti nema niti jednog detalja koji bi se posebno isticao. Možda se najviše od svega ističe dobra ergonomija i kvalitetna završna obrada. Iako prevladava tvrda crna plastika, sve je pedantno izvedeno bez čudnih zvukova u vožnji i vibracija na lošijoj cesti. Oprema je potpuna i u slučaju našeg testnog automobila i dosta bogata.

CHEVROLET AVEO 1.4 LSABS, klima uređaj, električno pokretana stakla, središnje daljinsko zaključavanje, putno računalo, CD MP3 radio uređaj, prednji i bočni zračni jastuci samo su važniji elementi sa popisa opreme. Uz bogatu opremu i vrlo prostranu unutrašnjost skupljanje kilometara sa Aveom je iznenađujuće ugodno. Jedini prigovor bi mogli uputiti prtljažniku koji svojom veličinom nije na razini konkurencije. Očito se je moralo žrtvovati nešto prostora u prtljažniku radi prostranosti putničke kabine.

CHEVROLET AVEO 1.4 LSTestirani Aveo bio je opremljen 1.4 litarskim benzinskim agregatom snage 100 KS. Iako solidno pokreće automobil, nije na razini europske i japanske konkurencije. Ne razbacuje se snagom i potrošnjom od 8,5 litara u prosjeku na našem testu nije baš najštedljiviji. Ovjes je podešen prije svega za udobnu vožnju što prati i mjenjač dobro odmjerenih stupnjeva prijenosa, ali malo dužeg hoda. To ne znači da Avea nije sigurno malo žustrije potjerati. Dapače, ovjes će uvijek prvo najaviti svaku mogućnost proklizavanja prije nego što to i učini.

Što nam se je svidjelo:
dizajn, prostranost u kabini, oprema

Što nam se nije svidjelo:
mali prtljažnik, prosječnost svih tehničkih karakteristika

Sve gore navedeno ne može biti niti super jeftino, tako da se cijena od 95.900 kuna za bogato opremljeni testni model možda čini malo visoka, ali treba imati na umu da su europski i japanski konkurenti čak i skuplji 15 do 30 posto. Mislim da Opelovi trgovci i Chevroletovi kupci mogu biti zadovoljni jer je Aveo zasigurno veliki plus i za jedne i za druge.Povratak na "Testovi"

PočetnaTestovi automobilaTEST: CHEVROLET AVEO…